Reklama:

12-MIESIĘCZNE DZIECKO UDERZA GŁÓWKĄ O PODŁOGĘ (4)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
04-03-2008, 17:45:00

Mam problem z rocznym synkiem, gdy tylko trochę się zdenerwuje (np. nie dostanie tego czego chce) lub gdy robi się znudzony i śpiący, zaczyna uderzać głową w podłogę i płacze. Czy można go tego skutecznie oduczyć czy może samo mu przejdzie? Dodam jeszcze, że mały boleśnie ząbkuje, a także jesteśmy w trakcie stopniowego odstawiania od piersi (tracę pokarm), czy to może mieć wpływ na zachowanie dziecka?
Początkująca
05-03-2008, 16:01:00

W ksiazcze "Pierwszy rok zycia dziecka" napisane jest, ze cyt. uderzanie glowa w sciane, tak samo jak krecenie nia i podrzucanie, sa calkiem normalne w tym wieku (10 miesiecy ). .. Zabkujace maluchy w ten sposob walcza z bolem. Dzieci uderzaja glowa w sciane, kolysza sie i przewracaja z boku na bok w chwili zasypiania - mozliwe ze chca dac w ten sposob upustnapieciom zgromadzonym w ciagu dnia. Stres spowodowany odstawianiem od piersi, nauka chodzenia, nowa opiekunka, przyczynia sie do utrwalenia tych zachowan. Kolysanie lub uderzanie glowa moze trwac nawet rok lub dluzej. NAjczesciej samo ustepuje gdy dziecko konczy 3 lata.
Nie trzeba sie przejmowac dopoki wie sie ze dziecko jest zdrowe, nie wali glowa w zlosci i nie jest posiniaczone. Jesli maluch nie ma czasu na inne zabawy, rozwija sie gorzej, jest rozdrazniony i przejawia inne dziwne zachowania nalerzy porozmawiac na ten temat z lekarzem.

To sa cytaty z ksiazki. MAm nadzieje ze troche pomoglam. Z innego forum "dzieciowego" wiem, ze takie zachowania maja czesto miejsce.
Pozdrawiam.
milkazet
gość
02-10-2009, 11:25:07

wiecie ja mam 25 miesieczne dziecko-synka i od pol roku ma dziwne zachowanie podczas placzu udeza sie po uszkach lub po buzi raczkami .powod placzu-jesli mu na cos nie pozwole lub czegos zabronie.wtedy wpada w chisterie i placze udezajac sie .pomozcie mi zrozumiec i pomoc mojemu dziecku.iwona
Początkująca
02-03-2010, 06:59:07

Mój 18-miesięczny synek też uderza głową w ściane podłogę we wszystko,robi to nie tylko w stresie.zastanawiam się czy może to mieć związek z tym że mój mąż od nas odszedł.proszę o jakąś rade bo boje się że w końcu zrobi sobie krzywde.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: