Reklama:

8-miesięczna córcia nie je obiadków (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
21-10-2012, 12:33:06

Witam serdecznie,
potrzebuję się upewnić, że wszystko jest w porządku, a mianowicie, za 2 tygodnie córcia kończy 8 miesięcy, jest na piersi od 2 tygodnia życia (komplikacje z pokarmem po cesarce), dobrze przybiera, od 3mż ma azs, uwielbia deserki, raz dziennie zjada ok. pół małego słoiczka, lubi biszkopty i chrupki kukurydziane (czasem jej podaję), chętnie zjada ugotowane na parze jabłka, pije wodę i soki owocowe, natomiast wymiotuje, jeśli podaję jej cokolwiek innego - zupki, mięso, kombinacje jednego i drugiego, gotowane na parze nawet z masełkiem warzywa. Dodam, że odkąd skończyła 5 miesięcy podawałam jej obiadki adekwatne do wieku i wszystko jej odpowiadało. Czy mam się martwić? Mała ma dwa górne ząbki od tygodnia i dolne zaczynają jej wychodzić.
Pozdrawiam,
W. Suwaj
Początkująca
22-10-2012, 13:54:48

Droga Mamo, dania warzywno-mięsne są źródłem bardzo wielu cennych składników odżywczych i powinny stanowić stały element codziennego, dobrze zbilansowanego jadłospisu dziecka. Dlatego warto dołożyć starań, aby maluszka przekonać do zjadania obiadków. Proszę podawać różne rodzaje warzyw, mięs, zmieniać smaki. Można dodać sok owocowy lub mleko. 8-miesięczny szkrab powinien otrzymywać już dania z lekko wyczuwalnymi cząstkami, które będą wspomagały naukę gryzienia. Jeżeli jednak maluch ma problemy z akceptowaniem obiadków w ogóle, to można jeszcze podawać je w formie gładkich papek, a gdy córeczka w końcu się do nich przekona, podawać je w coraz mniej rozdrobnionej formie. Powodzenia!
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: