Proszę o pomoc i udzielenie odpowiedzi na pytania w opisanej poniżej sytuacji.
Niedawno dowiedziałem się, iż u mojej córki stwierdzono 6 lat temu ADHD. Posiadam jedynie dokument:
"Wynik badania elektroencefalografichnego, Rozpoznanie: F90, Leczenie> bez leków, Orzeczenie: Zapis spoczynkowy w granicach normy, wrażliwość na Hv".
Matka mojej córki od wielu lat (praktycznie od kiedy córka zaczęła chodzić) twierdziła, że córka ma ADHD i starała się niejednokrotnie u lekarza POZ załatwić takie skierowanie przy czym lekarze wyraźnie wskazywali, że córka jest po prostu dzieckiem żywym. Ja osobiście byłem z córką u zaprzyjaźnionej pediatry z tym problem i ona również stwierdziła, że nie widz podstaw do kierowania małej na badanie w tym kierunku.
Corka była świadkiem przez wiele lat sytucji agresywnych i stresujących co związane było z nieprzestrzeganiem ustalonych kontaktów sądowych przez matkę dziecka. Corka była izolowana ode mnie miesiącami, dochodziło do wyrywania mi córki na ulicy, byłem kilkukrotnie pobity, córka była nastawiana przeciwko ojcu (co potwierdzali pracownicy przedszkola), wmawiano jej, że nowy konkubent jest teraz jej prawdziwym ojcem... słowem masakra. Od samego początku miałem z córką bardzo dobry kontak i byliśy ze sobą związani co potwierdzają liczne badania psycholgiczne oraz obserwacje np nauczycieli.
Czytam w internecie, że ADHD może być błędnie zdiagnozowane i podobne objawy ma trauma czy też PTSD. Mam podstawy przypuszczać, iż matka mogła celowo zataić pewne okoliczności przed lekarzem (np stosowanie przemocy psychicznej przez nią wobec córki)
1. Jak wygląda profesjonalny dokument będący orzeczeniem stwerdzającym ADHD? W mojej ocenie powinien zawierać jakiś opis, przeprowadzone czynności, badania, wywiady i uzasadnienie etc...
2.Jak wygląda procedura diagnostyczna i jak jest to dokumentowane?
3. Samo badanie elektroencefalografem przesądza o diagnozie?
4. Czy zatajenie informacji o stanie faktycznym (stresorów-tak to się chyba profesjonalnie nazywa) podczas wywiadu może mieć wpływ na diagnozę?
5. Chciał bym mieć wgląd w pełną dokumentację, jak mogę zweryfikować prawdziwość tego badania, na co zwrócić szczególną uwagę?
6. Jakie są metody leczenia i terapii ADHD i PTSD (traumy)?
Intuicyjnie czuję, że matka zrobiła sobie tzw. "dupokrytkę" ponieważ grono pedagogiczne zwracało jej uwagę na jej zaniedbania wobec córki, a wsponianym orzeczeniem tłumaczy złe wyniki córki w nauce deficyty koncentracji.
Ja nigdy nie zauważyłem, aby mała miała większe problemy ze skupieniem, niż np dzieciaki moich znajomych. Chętnie i z zaangażowaniem robiliśmy różne ćwiczenia i zadania. Raz jej szło lepiej raz gorzej i w mojej ocenie jet to absolutnie w normie. Ja nie dostrzegam ADHD
Zależy mi jednak w pierwszej kolejności na tym aby moje dziecko otrzymało wkońcu profesjonalne wsparcie. Nie czuję się specjalistą w tej dziedzinie proszę więc Was o wsparcie merytoryczne.