Reklama:

ALERGIA POKARMOWA U NIEMOWLĄT (3)

Forum: Rehabilitacja dzieci

gość
03-03-2012, 21:45:41

Witam! Jestem mamą 8,5 miesięcznej córeczki. Z alergią borykamy się już od 6 tygodnia życia dziecka. Obecnie jestem na dość zaawansowanej diecie eliminacyjnej i oczywiście mleku Bebilon Pepti.+ SInlac Bardzo prosiłabym o informację dotyczącą menu dla takiego maluszka, abym mogła urozmaicić dziecku dość monotonne jedzenie, Zaznaczam, że reaguje na mleko, jabłko, trochę na morele i gruszki, Toleruje tylko :królika, ziemniaki, marczew, dynie. Ciekawa jestem co może jeszcze nie alergizować takie dziecko
Początkujący
06-03-2012, 13:02:45

Droga Mamo, dieta Twojej 8,5 miesięcznej córeczki powinna składać się z 3 porcji preparatu mlekozastępczego, porcji kaszki Sinlac i porcji przecieru warzywnego na bazie dobrze tolerowanych warzyw z dodatkiem 10-15 g mięsa np. królika. 1-2 razy w tygodniu mięso zaleca się zastąpić rybą - oczywiście, jeśli dziecko nie reaguje na nią alergią. Przecier powinnaś ostrożnie wzbogacać również o dodatek żółtka, w przypadku alergii warto zacząć od ¼ co drugi dzień. Jeśli nie będzie dobrze tolerowane, spróbuj wprowadzić je nieco później.
W diecie dziecka powinno znaleźć się również ok. 150 g przecieru owocowego. Niestety, w przypadku alergii jedyną metodą sprawdzenia, czy dziecko dobrze toleruje dany składnik diety jest metoda prób i błędów. Kolejne składniki najlepiej wprowadzać pojedynczo w niewielkich ilościach (2-3 łyżeczki), w odstępach 3-4 dni każdy i najlepiej podawać je do południa.
Dietę swojej córeczki spróbuj urozmaicać też przy pomocy kaszki Sinlac. Na jej bazie możesz przygotowywać różne interesujące posiłki specjalnie dla małych alergików. Swojej 8-miesięcznej córeczce możesz już przygotować np. lane kluseczki na obiad (wystarczy Sinlac, woda i mąka bezglutenowa niskobiałkowa) czy wiśniową niespodziankę na deser (składniki to: Sinlac, woda, kleik ryżowy, mąka ryżowa, odrobina oleju i kilka wydrylowanych wiśni). Jeśli wiśnie nie będą tolerowane przez dziecko, możesz je zastąpić innymi owocami, które córeczka akceptuje. Na naszej stronie internetowej i naszym profilu na Facebooku znajdziesz sporo ciekawych przepisów.
Ekspert.Nestlé
---
Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.
gość
06-12-2012, 09:57:34

Witam,
wiem co oznacza alergia pokarmowa - ja zdecydowałam się na fachowa poradę dietetyczną abym ja i moje dziecko, które karmię nie odczuwalo dolegliwości alergennych - bo to jest okropne - zdecydowałam się kupic poradę - czas na bezpieczny jadlospis na www.alsos.pl - jak narazie stosuję i jestem zadowolona widze efekty - a głównie nie obawiam się o utrate wartości odzywczych i witamin czy może ktoś już stosuje dłużej jadłospis przygotowany przez nich? prosze o info

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: