Reklama:

Alergia (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
12-09-2012, 10:44:02

Szanowne Panie Ekspertki,
Jestem mamą dopiero od miesiąca małej Amelki. Moja maleńka strasznie grymasi podczas karmienia a kiedy ją odstawiam to płacze, karmienie stało się udręką i dla niej i dla mnie. Mam wrażenie że tracę pokarm i zastanawiam się nad przejściem na pokarm zastępczy. Nie mniej jednak mój mąż jest alergikiem a słyszałam, że to jest dziedziczne i że jest bardzo duże prawdopodobieństwo że Amelia też będzie alergikiem. Czy zatem lepiej wybrać mleko dla dzieci z alergią i czy takowe są czy nie przejmować się na razie tym i podawać zwykłe mleko zastępcze bez tak zwanych ulepszeń? Poza tym, czy u tak małej istotki można stwierdzić już alergię aby się zabezpieczyć na przyszłość i oszczędzić sobie w przyszłości kłopotu?
Z góry dziękuje
Katarzyna S.
Początkująca
12-09-2012, 14:34:31

Pani Kasiu, w tej sytuacji proponowałabym Pani przede wszystkim powalczyć o swój pokarm. Często początki są trudne, a sytuacja się potem stabilizuje. Aby mleka było więcej należy dziecko przystawiać często do piersi, a maluch musi ssać efektywnie. Jeśli są z tym problemy polecam skontaktowac sie z najbliższą poradnią laktacyjną. Poza tym byłoby dobrze unikać stresu i relaksować się podczas karmienia. Zalecane jest także picie wystarczającej ilości odpowiednich napojów np Herbatki dla kobiet karmiących HiPP. Dopiero jeśli z naszych wysiłków nic nie wyjdzie można pomyślec o mleku. W Pani przypadku wydaje się, ze najlepszym wyborem byłoby mleko typu HA (np HiPP 2 HA Combiotik). Ale w przypadku doboru mleka dla malucha zagrożonego ryzykiem wystąpienia alergii - niezbędna jest konsultacja z lekarzem.
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: