Reklama:

Alergiczny nieżyt nosa (5)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
14-04-2014, 12:35:06

Lekarz stwierdził u mojej 4-letniej córki alergiczny nieżyt nosa. Czy to możliwe, żeby u tak małego dziecka już to wystąpiło? Słyszałam, że leczenie trwa latami. Można tego się pozbyć metodą odczulania. Jaką wybrać najlepiej?
Komentatorka
14-04-2014, 17:23:21

Na alergiczny nieżyt nosa chorują najczęściej osoby w wieku 10-20 lat, dzieci do 5 roku życia rzadko. Uważa się, że objawy pojawiają się po kontakcie z alergenem co najmniej przez dwa sezony, więc teoretycznie dziecko > 1 roku życia może mieć rozpoznany alergiczny nieżyt nosa, szczególnie wtedy, gdy ma objawy alergii pokarmowej.
Jeżeli chodzi o immunoterapię, to nie rozpoczynamy jej natychmiast po rozpoznaniu, lecz po próbie leczenia. Szczepionki można stosować podjęzykowo lub podskórnie. Podjęzykowe szczepionki w postaci tabletek lub kropli stosujemy początkowo codziennie, następnie co kilka dni przez 2-3 lata, podskórnie co miesiąc przez 3-5 lat.
Wiek dziecka, któremu można zlecić takie leczenie to powyżej 5 roku życia.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin
Początkująca
06-03-2015, 19:02:35

przez ten czas nie dojdzie do jakiś trwałych zmian, bo jest to niepokojące...
Początkująca
31-08-2015, 12:02:12

Polecam najpierw sprawdzić na co dziecko jest uczulone przez [url=http://www.alergiczne.info/testy-alergiczne]testy alergiczne[/url]. Jednak słyszałam, że te odczulanie nic nie daje.
gość
22-12-2016, 21:12:58

mój syn też ma często problemy z katarem :( przykro się robi człowiekowi robi ja ktaki maluch się męczy, pomaga nam psikani enoska nozitixem, on dłużej działa niż sól fizjologiczna i ma dobry, naturalny skład i tego dziwnego posmaku nie zostawia w gardle

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: