Reklama:

ASTMA (2)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
19-11-2004, 13:35:00

Moja pięcioletnia córcia ma astmę - stwierdzoną w 1 roku życia. Wiem, że są stany poprawy i pogorszenia. Chciałabym napisać, że moja córka nie miała robionych testów alergicznych. Diagnoza oparta jest na naszych obserwacjach i badaniu osłuchowym lekarza i wywiadzie. Jestem matką odpowiedzialną i świadomą tego co robię, ale mam pytanie: czy astmę można w jakimś stopniu zaleczyć, gdyż córka od pięciu miesięcy nie ma żadnych duszności i kaszlu? Czy leki jakie dostaje serevent i flixotide 50ug i 125ug można odstawić, jeżeli osłuchowo jest wszystko dobrze, nie ma szmerów?
z góry dziękuje
Forumowicz
19-11-2004, 19:19:00

Większość przypadków astmy u dzieci to choroba o podłożu alergicznym. U małych dzieci trudno jest zrobić skórne testy alergiczne, ale u 5-latka jest to nie tylko możliwe ale i wskazane. Prawidłowo leczona astma wygląda właśnie tak, że dziecko przez długie okresy nie ma żadnych objawów ani zmian osłuchowych. Jeżeli to jest "prawdziwa" astma, to leczenie musi być przewlekłe i nie można będzie go odstawiać, bo będa nawroty choroby. Jeżeli mamy wątpliwości to czasami próbnie odstawia się leki i patrzy co będzie, ale to musi być decyzja lekarza prowadzącego. Proszę samodzielnie nie odstawiać leków.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: