Reklama:

bardzo mocne pocenie się od 6 lat przy każdym ruchu (9)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
22-02-2005, 08:00:00

Mój synek ma prawie 6 lat i od urodzenia bardzo się poci, ale ostatnio chyba jeszcze więcej. To nie jest zwyczajne pocenie, o poprostu wygląda dosłownie jakby wyszedł spod prysznica. Jest ubierany lekko, ale mimo to gdy wraca ze spaceru leje się z niego. Jest to bardzo uciążliwe, szczególnie zimą, powoduje częste katary i przeziębienia. Poza tym w domu synek też poci się strasznie podczas zabawy i w pierwszej fazie snu, mimo, że nie jest w ogóle przykryty.
Latem podczas zabawy na dworze dwa razy zrobiło mu się słabo, nie zemdlał ale zrobił się blady i mówił że mu słabo. Fakt, że był wtedy upał ale innym dzieciom nic nie było z tego powodu.

Lekarze mówią że taka jego uroda i bagatelizują sprawę, ale ja coraz bardziej się niepokoję. Przecież to na pewno nie wychodzi mu na zdrowie, traci sole mineralne i witaminy. Synek jest duży jak na swój wiek, ma 130 cm i waży 28 kilo, ale nie jest gruby. Miał badane i kontrolowane serce, ale podobno wszystko w porządku. Na codzień bierze profilaktycznie witaminy Vibovit.
Często się przeziębia, a na poważniejsze choroby z antybiotykami choruje ok. 2 razy w roku.
Co robić, co mu podawać aby był silniejszy i tak się nie pocił.
Bardzo proszę o rady.
Basia
[addsig]
barbasia99
Liderka opinii
22-02-2005, 15:34:00

Witam!
Gdyby nadmierne pocenie się dziecka było związane z ciężką patologią (np. z utratą elektrolitów czy patologią ośrodkowego układu nerwowego) dziecko nie cieszyłoby się dobrym zdrowiem do obecnej chwili. Zastanawiam się natomiast czy wzrost syna (znacząco przekraczający 97 centyl dla wieku) był kiedys oceniany przez endokrynologa lub wstępnie porównywany z wzrostem rodziców na siatce centylowej? Czy dziecko miało kontrolowane cisnienie krwi? Czy ktoś w rodzinie ma podobny problem?

Pozdrawiam!

Agnieszka Krzywicka

Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

[ ta wiadomość była poprawiana przez: krzywaga dnia: 23-02-2005 23:17 ]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkujący
22-11-2011, 12:22:22

Witam.
Mój syn ma podobny a właściwie potrząc na pierwszy post to identyczny, problem. Lekarze zrzucają to na taki typ urody, ale chcielibyśmy pomóc dziecku jakoś. Czy ma Pani jakąś diagnozę odnośnie synka. Gdzie szukać pomocy? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam
Marcin Jankowski
Początkujący
22-11-2011, 12:35:27

Dodam jeszcze że Syn ma ma bardzo podwyższone igE, jednak nie ma jednoznacznie stwierdzonej alergii. Pozostałe podstawowe wyniki w normie, byliśmy u kardiologa i endokrynologa - wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Marcin Jankowski
Początkująca
25-04-2013, 08:59:11

Witam,moje dziecko ma 4 lata i odkad pamietam poci sie bardzo w pierwszej fazie snu na spacerach tez,ale jest zywiolowym dzieckiem i ciagle biega.Jest alergiczka,ale lekarze rowniez mowia,ze taka jej uroda.Sama nie wiem co o tym myslec.
Początkująca
25-04-2013, 09:00:28

Dodam jeszcze,ze dziecko ma skrzywienie kregoslupa piersiowego w prawa strone,byc moze to jest powodem potliwosci...?
gość
20-04-2018, 07:59:42

Moja córka ma 4 lata i odkąd pamiętam też ma problem z poceniem się. Zaczęło się to gdy była karmiona piersią, potem przy zasypianiu cała główka była mokra. Dostawała witaminę d ale bez zmian. Teraz zrobiło się trochę cieplej i na spacerach jak jesteśmy to pobawi się chwilę i wygląda jakby miała zaraz wybuchac. Cała czerwona i mokr, aż się z niej leje nawet panie w przedszkolu zrwocily na to uwagę. Jest aktywna Ale wystarczy że przebiegnie się kawałek i jest mokra. Lekarz twierdzi że taka ma nature. A ja się boje, że jest coś nie tak Morfologia jest ok. Proszę pomóżcie. Czy prZeszlo to Waszym dzieciom?czy poznaliście przyczyne?
gość
20-04-2023, 18:29:14

Gość 2018-04-20 09:59:42
Moja córka ma 4 lata i odkąd pamiętam też ma problem z poceniem się. Zaczęło się to gdy była karmiona piersią, potem przy zasypianiu cała główka była mokra. Dostawała witaminę d ale bez zmian. Teraz zrobiło się trochę cieplej i na spacerach jak jesteśmy to pobawi się chwilę i wygląda jakby miała zaraz wybuchac. Cała czerwona i mokr, aż się z niej leje nawet panie w przedszkolu zrwocily na to uwagę. Jest aktywna Ale wystarczy że przebiegnie się kawałek i jest mokra. Lekarz twierdzi że taka ma nature. A ja się boje, że jest coś nie tak Morfologia jest ok. Proszę pomóżcie. Czy prZeszlo to Waszym dzieciom?czy poznaliście przyczyne?
Witam
Wiem, że sporo czasu minęło ale czy wyjaśniło się skąd ten intensywny pot? Mam podobnie z synem, nie wiem co robić:(
gość
14-03-2024, 19:35:29

Witam, wiadomo coś co z tymi naszymi "potliwymi" dzieciaczkami? Mój synek też ma problem z nadmiernym poceniem się...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Kizna
Synek 8 miesięcy od urodzenia bardzo wymagający, płaczliwy , mało śpi, ruchliwy pełza bardzo szybko, wstaje już sam ale nie siedzi w związku z czym lekarz pediatra zalecił badania krwi między innymi Kinazę CRP. Morfologia tarczyca i inne w normie oprócz kinazy raz 180 później 270 podczas badania bardzo się prężył i napinał, (krew pobrana dopiero za 2 razem) ale nie aż tak żeby były takie wyniki 😒 Jesteśmy w kontakcie z pediatrą i czekamy na inf ale może ktoś z Was miał taki przypadek? Syn od urodzenia pod kontrolą fizjo ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe, dwa dni temu fizjo/osteopata powiedział że wszystko ok i nie widzi niczego co mogłoby niepokoić. Bardzo proszę od odp
gość
Stękanie wudechowe podczas snu.
Witam. Syn podczas snu stęka przy wydechu tak jagby nie mógł wypuścić powietrza. W tym czasie cały czas sie przewraca z boku na bok.
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
gość
Przedwczesne dojrzewanie
Moja córka dostała miesiączkę w wieku 10 lat i 9 miesięcy. Wzrost obecnie 143 cm. Jesteśmy pod opieką endokrynologa ze względu na przedwczesne dojrzewanie płciowe. Wiek kostny przyspieszony o 2 lata. Pani doktor nie chciała hamować dojrzewania pomimo słabego wzrastania, liczyła , że córka urośnie i miesiączka nie nadejdzie tak szybko. Boje się że nie urośnie już więcej. Czy ktoś miał taki przypadek?
Reklama: