Reklama:

bardzo niski przyrost wagi niemowlaka (10)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
11-01-2008, 10:31:00

witam moj synek skonczyl miesiac i urodzil sie z waga 3100 i wypisany ze szpitala z waga 2980 i ponownie wazy 3100 karmie piersia a maluszek nie przybywa na wadze co jest przyczyna urodzil sie zdrowy 10 na 10 w skali apgar prosze o odpowiedz

Początkująca
17-01-2008, 11:52:00

Witam ja mam ten sam problem tylko że ja mam córeczkę 3,5miesiąca. Waga urodzeniowa 3,100 w dniu wyjścia ze szpitala 2730. Teraz dokładnie 24stycznia skończy 4miesiące na dzień dzisiejszy waży 4,900. Czyli bardzo mało . Moje rady są takie (z własnego doświadczenia), przede wszystkim radziłabym odciągnąć pokarm i zobaczyć ile go jest bo może się okazać że masz go zbyt mało (tak u mnie lało się ciurkiem a jak odciągnęłam to okazało się inaczej poprostu zbyt mało więc karmiłam piersią przez 1,5mies. po czym lekarz nakazał dokarmianie mlekiem Bebiko Omneo, i tak pierś była do 2mies bo córcia wolała butle. Bebiko Omneo jest o dość gęstej konsystencji więc dzidzia zdecydowanie woli butelke. Następne kombinacje były ze smoczkiem, zmieniałam na różne córcia musiała sama zdecydować który jest dla niej najodpowiedniejszy. Teraz wprowadziłam już soczek z marchewki a dzisiaj zjadła jabyszko z marchewką może w końcu coś sie ruszy. Jak masz jakieś pyt to pisz może jeszcze cos będe mogła podpowiedziec
Pozdrawiam i nie martw się bo ja zrobiłam wszystkie badania i jest ok może poprostu nasze dzieciaczki to takie niejedki
tysia
Początkująca
17-01-2008, 12:25:00

Witam ja mam ten sam problem tylko że ja mam córeczkę 3,5miesiąca. Waga urodzeniowa 3,100 w dniu wyjścia ze szpitala 2730. Teraz dokładnie 24stycznia skończy 4miesiące na dzień dzisiejszy waży 4,900. Czyli bardzo mało . Moje rady są takie (z własnego doświadczenia), przede wszystkim radziłabym odciągnąć pokarm i zobaczyć ile go jest bo może się okazać że masz go zbyt mało (tak u mnie lało się ciurkiem a jak odciągnęłam to okazało się inaczej poprostu zbyt mało więc karmiłam piersią przez 1,5mies. po czym lekarz nakazał dokarmianie mlekiem Bebiko Omneo, i tak pierś była do 2mies bo córcia wolała butle. Bebiko Omneo jest o dość gęstej konsystencji więc dzidzia zdecydowanie woli butelke. Następne kombinacje były ze smoczkiem, zmieniałam na różne córcia musiała sama zdecydować który jest dla niej najodpowiedniejszy. Teraz wprowadziłam już soczek z marchewki a dzisiaj zjadła jabyszko z marchewką może w końcu coś sie ruszy. Jak masz jakieś pyt to pisz może jeszcze cos będe mogła podpowiedziec
Pozdrawiam i nie martw się bo ja zrobiłam wszystkie badania i jest ok może poprostu nasze dzieciaczki to takie niejedki
tysia
Forumowicz
19-01-2008, 14:25:00

Witam!

Podstawą jest rzeczywiście ocena ilości spożywanego mleka. Albo odciągnąć i nakarmić z butelki albo zważyć przed i po karmieniu (waga musi być z dokładnością do 10 gramów). Różnica wagi po i przed karmieniem to będzie ilość wypitego mleka. W tym wieku przy karmieniu 8 razy dziennie powinno to być co najmniej 80 ml na porcję.

Jeżeli mleka jest pod dostatkiem i dziecko zjada takie porcje, a mimo to nie przybiera na wadze, to proszę zgłosić to pediatrze - na pewno konieczne będą badania (np. czy nie ma infekcji dróg moczowych, zaburzeń wchłaniania jelitowego itp.)[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
19-01-2008, 20:27:00

Witam mam jeszcze pytanie czy 80ml 8razy dziennie zjedzonego mleka to jest miara dziecka 1miesięcznego czy 3,5miesięcznego. Bo zaczynam się martwić Moja córeczka zjada w sumie ok640ml na dobe. Czy to jest prawidłowo. Proszę o odpowiedź
tysia
Początkująca
20-01-2008, 11:46:00

Produkcja mleka trwa przez całą dobę, ale największa jest w czasie ssania, nie ma więc sensu odciąganie mleka z piersi w celu sprawdzenia ile tego mleka jest, bo to po prostu niemożliwe. Poza tym pod wpływem zdenerwowania-a takie sprawdzanie jest stresujące, dochodzi do chwilowego skurczu kanalików mlecznych i mleko może gorzej wypływać i dać fałszywe przekonanie że w piersiach mleka brakuje. Najlepszym obrazem jest przyrost wagi dziecka, wystarczy ważyć je raz w miesiącu (w pierwszym półroczu maluch karmiony mlekiem mamy powinien przybierać miesięcznie nie mniej niż 600 g.
Początkująca
21-01-2008, 18:55:00

Błagam podpowiedzcie jakie zrobić badania i ile to kosztuje. Moje maleństwo ma 2 miesiące i waży 3900, waga urodzeniowa 3290, waga po wyjściu ze szpitala 3100, jestem załamana, dokarmianie bebilonem nie pomaga, pomóżcie
iwka
Początkująca
21-01-2008, 19:00:00

Błagam podpowiedzcie jakie zrobić badania i ile to kosztuje. Moje maleństwo ma 2 miesiące i waży 3900, waga urodzeniowa 3290, waga po wyjściu ze szpitala 3100, jestem załamana, dokarmianie bebilonem nie pomaga, pomóżcie
iwka
Początkująca
22-01-2008, 09:39:00

Witam
Przede wszystkim zrób badanie moczu (trzeba kupić woreczki na mocz)
często bywa tak że w moczu znajduje sie jakaś bakteria i dziecko nie chce jeść lub nie przybiera na wadze. Kolejnie badanie krwi. Po tych badaniach jak wszystko wyjdzie dobrze należloby się wybrać do specjalisty aby skierował na badania bardziej specjalistyczne. Ale napisz jeszcze jak twój skarbek je tzn. ile razy na dobę, ile ml za każdym razem bo problem może okazac sie zupełnie inny np.mleko nie smakuje i trzeba zmienic na inne(ja zmieniałam 3razy), butelka zła, smoczek itp. ja zmieniałam butelki smoczki i teraz w końcu dopasowałam wszystko wg mojej córci. Jest jeszcze możliwość taka że poprostu dzidzia jest niejadkiem i wszystko będzie dobrze. Ja mam ten sam problem ale po 3miesiącu wprowadziłam zupki i kaszkę i w końcu zaczyna jeść
tysia
gość
22-03-2022, 18:03:56

iwona517 2008-01-21 20:00:00

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe, który może być stosowany do pierwszych dni życia. Probiotyk ten jest często stosowany w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Jakie cechy powodują, że chętnie sięgacie po dany probiotyk dla dziecka? Czekamy na Wasze odpowiedzi! W międzyczasie weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody! Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
gość
Przedwczesne dojrzewanie
Moja córka dostała miesiączkę w wieku 10 lat i 9 miesięcy. Wzrost obecnie 143 cm. Jesteśmy pod opieką endokrynologa ze względu na przedwczesne dojrzewanie płciowe. Wiek kostny przyspieszony o 2 lata. Pani doktor nie chciała hamować dojrzewania pomimo słabego wzrastania, liczyła , że córka urośnie i miesiączka nie nadejdzie tak szybko. Boje się że nie urośnie już więcej. Czy ktoś miał taki przypadek?
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
Reklama: