Reklama:

Berodual, Nebbud (4)

Forum: Alergie u dzieci

Początkująca
20-06-2015, 13:53:16

Witam!
Czy po dłuższym stosowaniu leków do inhalacji (Berodual, Nebbud) mogą wystąpić jakieś zmiany skórne? Czerwone duże plamki tylko, że na samych nóżkach.
Początkująca
20-06-2015, 13:56:18

Wiem, że jeden z tych leków jest na bazie sterydów, bądź po prostu jest sterydem. Stosujemy już taką mieszankę ok 5,5 miesiąca w tym 2 tygodnie przerwy. Gdy wznowiłam u synka inhalacje z tą o tą "mieszanką" zauważyłam u niego czerwone plamki tylko na nóżkach.
Początkująca
23-06-2015, 13:56:06

Leki inhalowane przez maskę mogą czasami powodować podrażnienie i zaczerwienienie skóry twarzy. Zalecamy wówczas mycie buzi bezpośrednio po inhalacji. Bardzo mało prawdopodobne jest aby leki wziewne były przyczyną zmian na skórze nóżek, ponieważ do oskrzeli dociera ok 20-30 % leku co jest najczęściej małą dawką i nie działa ogólnie.
Dr n. med. Katarzyna Wrotek Przez wiele lat pracowała w Klinice Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii WUM , gdzie m.in. zajmowała się edukacją studentów, lekarzy i chorych.
gość
15-02-2018, 19:38:12

Jak sobie radzić z podraznieniem skory na twarzy po inhalacjach nebbudem u 7 miesiecznego dziecka?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: