Reklama:

Bezsenność u niemowląt (3)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
22-05-2011, 18:59:22

Mój 6 miesięczny synek śpi bardzo niewiele tzn. w dzień rano ok 1 h w południe 1-1,5h i po południu ok 1 h, natomiast prawdziwy koszmar zaczyna się w nocy - idzie spać po kąpieli ok. 19.30-20.00 i śpi do 22, a potem budzi się regularnie co godzinę i tak do 6 rano kiedy kończy się jego spanie. Byliśmy już na usg brzuszka, u neurologa, który nie stwierdził żadnych zaburzeń zapisał mu natomiast syrop Atarax 5ml na noc jednak nic nie pomaga, pediatra rozkłada ręce (robiliśmy też wszystkie badania krwi i moczu i są ok). Na noc wietrzę pokój, ubieram go lekko żeby nie było mu gorąco ale to nic nie daje - kiedy się budzi domaga się mleka i po wypiciu z 60ml usypia i tak co godzinę.
Proszę o pomoc bo ja nie wiem już co z nim robić.
Początkująca
24-05-2011, 10:09:07

Zapotrzebowanie na sen jest cechą indywidualną każdego człowieka.Ważne jest aby wytworzyć u dziecka pewne nawyki, przyzwyczajenia, stworzyć pewien rytm dnia.Przyczyn tak krótkiego snu i częstego budzenia może być wiele.Przeprowadzone badania i konsultacje wyeliminowały zaburzenia chorobowe.Z pytania wnioskuję że dziecko jest karmione butelką.Myślę, że dziecko potrzebuje więcej czułości, bliskości, przytulenia.Karmiąc dziecko butelką nie do końca zaspokajamy potrzeby emocjonalne. Natychmiast po nakarmieniu odkładamy dziecko do łóżeczka.Proponuję dłuższą chwilę przytulenia, bliskości może nawet zabrać dziecko do swojego łóżka.
Agnieszka Boratyńska Położna Szpital Specjalistyczny Św.Zofii w Warszawie. Patronem porad jest producent Alantanu i Alantan Plus oraz linni dermo kosmetyków alantandermoline
gość
23-04-2018, 23:01:15

Moje dziecko nie ma problemu z bezsennością, ale ja tak... Jak mogłabym sobie z nią poradzić? Czy udać się do krakowskiego http://www.centrumdobrejterapii.pl/ i poddać niezbędnej terapii? Cieszą się dobrą opinią, a poza leczeniem bezsenności pomagają również osobom uzależnionym i cierpiącym na depresje, czy nerwice.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: