Reklama:

błyszcząca kupka (2)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
13-08-2009, 07:41:00

Moje dziecko w maju przeszlo zakazenie rotawirusami, po powrocie do domu ze szpitala pojawily sie blyszczace kupki. Amylaza dolna granica normy, lekarka zalecila Kreon. Nie dawalam, przyznaję się, podawalam Dicoflor 30 raz dziennie. Miesiąc później - angina, antybiotyk. Dwa tygodnie później znów szpital, gorączka, wymioty, stolce z domieszką krwi, podejrzenie salmonelli, nic nie wyhodowano, amylaza 26IU/I. Posiew kału po 2 tygodniach - wyhodowano escherichia coli enteropatogenna z grupy C. Jeden lekarz przepisał bactrim, moja lekarka mówi " nie dawać". Przeczytałam, że ta bakteria lubi pojawiać się po kuracjach antybiotykami, których u nas było mnóstwo: szpital 1 raz: Zinacef, póżniej na anginę augmentin, szpital 2 raz - biodacyna. Podaję Dicoflor 30 dwa razy dziennie, ale kupki nadal się błyszczą. Lekarka zaleciła Kreon 2 x dziennie 1 kapsułka 10000. W kupce nie ma krwi, mały jest pogodny, ruchliwy, ma może trochę mniej siły, w kupce jest czasem odrobina śluzu. Jest duży jak na 3,5 latka, ma 107 cm wzrostu, waży 18 kg. Między szpitalami urósł 2 cm. Spi dobrze, tylko poci się po zaśnięciu.
Po Waszych artykułach jestem w kropce: dawać ten Kreon i Bactrim? Czy poczekać i sprawdzić mu poziom amylazy za miesiąc? A zapomniałabym! Trzustka niepowiększona, wg usg.
Dziękuję z góry

[addsig]
agagutek
Liderka opinii
16-08-2009, 11:39:00

Witam!
Poziom amylazy bywa nieznacznie podwyższony w większości infekcji toczących się w jamie brzusznej, w tym także w zakażeniach przewodu pokarmowego. Nie ma natomiast związku z zaburzeniami czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki, szczególnie gdy nie występują jednoznaczne objawy takiego stanu u dziecka (biegunki tłuszczowe, zaburzenia odzywienia). Dlatego nie widze wskazań do podawania Kreonu. Całokształt przemawia raczej za biegunka poinfekcyjną i poantybiotykową. Rozsądne jest w takim wypadku długotrwałe podawanie probiotyków. Proponuję utrzymanie Dicoflor 30, ale 1x dziennie oraz dołączenie Enterolu 1xdziennie przynajmniej na 4-6 tygodni. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: