Reklama:

Bolą nózki (7)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
10-11-2004, 09:33:00

Witam ponownie,
Mam jeszcze jedno zapytanie, a mianowicie moja 3,5 letnia córka skarży się ostatnio, ż e bolą ją nóżki, a w szczególności jedna. Mówi że boli ją cała nóżka, ostatnio miała na kolanie siniaka ale teraz już nie ma. proszę o wyrażenie opinii , czy powinnam zrobic jakieś dodatkowe badania jeżeli morfologia i mocz są w porządku.
Pozdrawiam
Joanna Nachyła
Forumowicz
10-11-2004, 17:11:00

Jeżeli był uraz kolana, a teraz noga wygląda dobrze i podstawowe badania są bez zmian, to można chyba zaczekać. A czy ona przy tym chodzi normalnie?? Jeżeli dziecko zgłaszające ból nóżki nie ma żadnych problemów ze spontanicznym chodzeniem i bieganiem to raczej można się uspokoić. Dzieci często zgłaszają rodzicom różne bóle jeżeli wyczują, że efektem jest większe zainteresowanie otoczenia

Oczywiście gdyby problem trwał dłużej, to trzeba pokazać boląca kończynę lekarzowi.
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
10-11-2004, 18:29:00

Dziękuję za odpowiedź, bardzo mnie cieszy że istnieję forum gdzie można się poradzić lekarza. Córka chodzi normalnie i raczej nie zauważyłam, żeby bolała ją nóżko podczas chodzenia czy biegania raczej wieczorem jak leży w łóżeczku to rusza nóżkami. Czy te objawy mogą mieć związek z poceniem się główki?
Pozdrawiam
Joanna Nachyła
Forumowicz
11-11-2004, 12:06:00

Teoretycznie pocenie sie i bóle kostne mogą być objawem niedoboru witaminy D, ale w tym wieku, u dziecka ogólnie zdrowego i normalnie odżywiającego się to jest bardzo mało prawdopodobne.

Jeżeli mimo to jest Pani zaniepokojona, to proszę przy okazji badań kontrolnych u pediatry poprosić o dodatkowe zlecenie badania krwi na poziom FOSFATAZY ALKALICZNEJ. To jest czuły wskaźnik niedoboru witaminy D i różnych problemów kostnych.

Pozdrawiam
Jarosław Kwiecień
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
11-11-2004, 13:27:00

Dziękuję bardzo za radę i serdecznie pozdrawiam
gość
11-11-2004, 21:02:00

Wracając do mojego problemu to pocenie się gółwki jak rozumiem nie wiąże się raczej z poważniejszymi problemami zdrowotnymi? A czy może to mieć jakieś powiazanie z alergią bądź też przyjmowaniem leków wziewnych takich jak pumicort, bo takie leki córka przyjmuje na trawajacy od 6 tyg. kaszel?
Pozdrawiam
Forumowicz
12-11-2004, 12:44:00

Właśnie tak, to najprawdopodobniej nic poważnego, nie widzę też związku z pulmicortem ani z alergią.[addsig]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Plamica Honeha
Jestem osobą starszą mam plamice od wielu lat,mam coraz częstsze wyprysku kto może mi pomóc. Nogi są całe czerwone, występują prawie codziennie i bolą.
gość
Stosowanie kremu aldara
Dzień dobry. Czy można stosować maść aldara (kłykciny) na wewnętrznej stronie warg sromowych mniejszych?
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Czy macie doświadczenie z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe, który może być stosowany do pierwszych dni życia. Probiotyk ten jest często stosowany w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Jakie cechy powodują, że chętnie sięgacie po dany probiotyk dla dziecka? Czekamy na Wasze odpowiedzi! W międzyczasie weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody! Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
Reklama: