Reklama:

Celiaklia (3)

Forum: Żywienie dzieci

Początkująca
13-01-2010, 19:06:19

Jestem tu od niedawna odwiedziłam forum gdzie były informacje na temat kobiet w ciąży które chorują na celiaklie. W 9 miesiącu życia stwierdzono u mnie zespół złego wchłaniania po przedawkowaniu antybiotyku. Skaza białkowa itp. byłam na mleku kozim wychowana bo krowiego nie mogłam pić, oraz przestrzegałam diety bezglutenowej do 10 roku życia. Po tym czasie normalnie jadłam (choroba była uśpiona) Dziś mam 18 lat choroba wróciła. W zeszłym roku wystąpiła u mnie biegunka ostre bóle brzucha, przez rok chodziłam po lekarzach, mówili ze to mogł wrócić bezgluten, jeden lekarz zapisywał tabletki(debridat) i kazał jeść normalnie, lecz brzuch nadal dokuczał, opuszczałam przez to dużo godzin w szkole. Wreszczie poszłam poradzić się prywatnego gastrologa, wykonałam wszystkie badania, Iga, gastroskopie, przeciwciała itp. Stwierdzono celiaklie, jestem na tej diecie od 2,5 miesięcy, jest tak sobie bo nadal czasem miewam bóle brzucha. Dowiedziałam się o leku duspatalin, podobno pomaga, że mogłabym uniknąć bóli brzucha ale ten lek zawiera laktozę więc nie mogę go brać. Wiem że organizm musi się przyzwyczaić do diety ale nie wiem ile to jeszcze bedzie trwało??
Początkująca
30-03-2010, 14:20:24

Twoje jelita mogą dochodzić do siebie nawet rok, nie ma sensu brać leków bo to nie przyspieszy ich regeneracji. Musisz ściśle przestrzegać diety a wszystko wróci do normy. Długo jadłaś glutenowo więc twoje jelita napewno są w złym stanie.
Początkująca
19-04-2010, 17:41:25

Dziękuję bardzo za tą informację. A po tym powiedzmy roku będzie już normalnie?? Czy nadal będe miała bóle?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: