Reklama:

CHRYPKA (8)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
09-12-2004, 21:06:00

Od wczoraj mam wrażenie,że mój 3 m-czny synek ma chrypkę ,czy to możliwe u tak małego dziecka? Co mam mu podać , jak pomóc ,czy go coś boli. Ponadto nadal ma zapchany nosek , a nic nie wydostaje się na zewnątrz. Stosuję Otrivin , na poduszeczkę ok. 2-3 krople olejku Olbas oraz nacieram piersiki i stópki olejkiem kamforowym.
15.12 idę z małym na szczepienie i nie wiem czy będzie mógł być zaszczepiony , wolałabym nie odciągać terminu szczepienia.
Bardzo proszę o odpowiedź , za co z góry serdecznie dziękuję [addsig]
Sylwia Sochaczew
Liderka opinii
09-12-2004, 21:58:00

Witam!
W odpowiedzi na pytanie pozostaje mi jedynie prośba o ponowne zapoznanie się z odpowiedzią kolegi Jarka na poprzednie pytanie dotyczące katarku. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Forumowicz
09-12-2004, 22:12:00

Witam ponownie,

Precyzując moją poprzednią odpowiedź - Otrivin jest lekiem obkurczającym naczynia i nie powinien być podawany małym dzieciom dłużej niż 3-5 dni. Olbas - w tej sytuacji moim zdaniem też raczej nie.

Proponuję pogodzić się z tym, że po infekcji i po stosowaniu Otrivinu, nos u tak małego dziecka musi być zatkany przez co najmniej kilka dni i stosować teraz tylko środki nawilżające typu sól fizjologiczna. Powinno pomóc, ale trzeba dać śluzówce nosa trochę czasu [addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
09-12-2004, 22:13:00

ok ,ale ja chciałabym wiedzieć coś na temat tej chrypki,czy to mazwiązek z katarkiem?[addsig]
Sylwia Sochaczew
Początkująca
09-12-2004, 22:15:00

Przepraszam nie ale dopiero teraz zobaczyłam odpowiedź Pana Doktora , dziękuję bardzo [addsig]
Sylwia Sochaczew
Forumowicz
09-12-2004, 22:17:00

A rzeczywiście, chodziło jeszcze o chrypkę...
To była infekcja górnych dróg oddechowych, więc to wszystko razem pasuje - takie infekcje u małych dzieci nigdy nie są ściśle zlokalizowane - jak coś się dzieje w nosie, to w spojówkach, gardle i krtani też zwykle jest jakiś odczyn. Tym mozna się nie przejmować.

Chrypka może tez powstać, jeżeli Otrivin spłynie do gardła i krtani - on silnie obkurcza i drażni naczynia. Ale wtedy to też nic poważnego.[addsig]
Forumowicz
09-12-2004, 22:22:00

Mamy problem techniczny bo na tym nowym forum "specjalista radzi" odpowiadając mamy tylko okienko odpowiedzi- nie widzimy tekstu postu na który odpowiadamy

Mam nadzieję że nasz admin (pozdrawiamy serdecznie Michała M.) to wkrótce naprawi...[addsig]
Początkująca
09-12-2004, 22:48:00

Dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź i jeszcze raz przepraszam za moje niedopatrzenie, ale sam Pan wie jak to jest jak się ma małe dzieci,człowiek jest roztargniony i wszystkiego się boi,żeby tylko nie skrzywdzić tej małej istotki na którą tak długo się czekało.
Życzę powodzenia z administratorem i również pozdrawiam Pana Michała M. - Panie Michale Pan pomoże Panu Doktorowi w pracy
Do miłego następnego!!!!!!111 [addsig]
Sylwia Sochaczew

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: