Reklama:

Ciągłe odbijanie się niemowlaka (3)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
24-07-2018, 16:07:42

Zacznę od początku. Mój syn jest wcześniakiem i od urodzenia dostawał bebilon dla wcześniaków. Po przekroczeniu 2500g przeszliśmy na bebilon 1. Mały miał po nim okropne zaparcia. Płakał przy robieniu kupy strasznie, zaczęły pojawiać się w kupie nitki krwi więc przeszliśmy na bebilon comfort na kolki i zaparcia, niestety bez zmian. Zmieniłam mleko na hipp, kupki super, ale praktycznie po każdym karmieniu i zaczęło się ulewanie. Chlustało z niego strasznie. On zarzygany i ja do tego odbijało mu się kilkanaście razy po każdym zjedzeniu, a przy odbijaniu płakał. Próbowaliśmy różnych mlek-bebiko,humana,enfamil, po każdym to samo. Spróbowałam NAN AR na ulewania i bingo, przestało mu się ulewać, ale odbijanie zostało i wróciły zaparcia. Wezwałam pediatrę. Kazał podawać NAN 1 i zagęszczać bebilon nutriton. Nie ulewa chlustająco, ale ciągle mu się odbija, zarówno od razu po jedzeniu po 5-10 razy jak i 2-3h po jedzeniu. Czasami 3h po jedzeniu ulewa mu się lekko takim rozwodnionym mlekiem, ale najbardziej uciążliwe jest odbijanie się. Ostatnio w ciągu 3h odbiło mu się ponad 20 razy, przy tym się wierci i płacze. Ma też nadmierne gazy przy których też się wierci. Co przyśnie wybudza się z płaczem i zaraz się odbija albo pryka. Po nutritonie zaczęły się też biegunkowate kupy, właściwie nie wiem czy nazwać to kupą bo to sama piana. Pomocy. Co robić? Co to może być? Refluks? Alergia na białko mleka? Nietolerancja laktozy albo soi? Nie mam już sił, śpi bardzo mało i ciągle płacze :(
gość
30-07-2018, 21:28:06

Mój synek ma tak samo. Najpierw dużo odbijał później zaczął ulewać A wręcz chlustać. Nasz lekarz rodzinny obejrzał gardło i stwierdził refluks. Dostaliśmy mleko Bebilon pepti i zagęszczacz Nutricion. Synek przestał chlustać ale mu się nadal odbija. Doszły za to silne bóle brzucha, przy jedzeniu i po strasznie płakał i podciągał nóżki. Lekarz powiedział że może to być nietolerancja laktozy i wypisał nowe mleko bebilon pepti mct i skończyły się bóle brzucha. Dostaliśmy skierowanie do poradni gastrologicznej i alergologicznej i czekamy na wizytę. Rady naszego lekarza układać wyżej dziecko broń boże na płasko, nasz mały leży głównie w leżaczku gdzie jest wyżej niż w łóżeczku, Po każdym posiłku podnieść do odbicia w pionie trzymając poczekać aż się odbije i wtedy kładziemy do leżaczki. Po posiłku w ciągu 5-10 minut podajemy syrop przeciwrefluksowy Gastrotuss baby, pomaga bardzo aby tak często nie odbijało dziecko, syrop jest do kupienia w aptece bez recepty dawany jest maluchom z refluksem, ja daję 2,5 ml po każdym mleku, mój synek ma 4 miesiące, dalej mu się odbija taką wodą ale zdecydowanie mniej i nie chlusta tylko odbija, lekarz pociesza że jak dziecko zacznie siadać to jest duża szansa że będzie coraz mniej odbijał bo będzie się pionizować więc czekamy jest lepiej zobaczymy co stwierdzi gastrolog.
gość
20-08-2018, 22:46:56

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Chcemy poznać Twoją opinię!
Cześć! 🌟 Chcielibyśmy jako Redakcja Serwisu poznać Twoją opinię na temat tworzonych przez nas treści: newsów, porad i artykułów pochodzących spod pióra lekarzy, a także copywriterów medycznych. Twoim zdaniem jakich tekstów brakuje na platformie albo której tematyce poświęciliśmy zbyt mało przestrzeni wydawniczej? 📚 Czekamy na sugestie, które pozwolą nam rozwijać ForumPediatryczne.pl. 🩺💡 Dużo zdrowia! Redakcja 😊
inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
gość
Wyniki IgA oraz inne
Witam. W czwartek kolejna dawka szczepionki 6w1. Chciałam przed nią wykonać wyniki. Mały ma 10 i pół miesiąca oraz od listopada katar raz większy raz mniejszy. Wyszło podwyższone IgA 0.22 g/l. Norma 0.00-0.14. Do tego z morfologii nieznacznie podwyższone erytrocyty, hemoglobina i hematokryt oraz nieznacznie poniżej normy MCH, neutrofile. Z rozmazu krwi: gran. legmentowane 14 (norma 17-60), Limfocyty 82 (norma 20-70. Bardzo proszę o interpretację wyników.
gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
Reklama:
Reklama:
Reklama: