Drodzy rodzice prosze podzielcie sie informacjami jak walczyc z ciemnieniucha?
Slyszalam ze olwikowanie glowy godzine przed kapiela i po niej oraz wyczesywanie jest skuteczne, aczkolwiek co jesli to za malo?
Gość 2011-08-19 16:20:57 Witaj Sabino,
ciemieniucha pojawia się u bardzo wielu dzieci między trzecim a czwartym tygodniem życia. Powstaje w wyniku nadmiernego działania gruczołów łojowych, uczulenia na białko mleka matki lub inne składniki (przenikające wraz z mlekiem matki). Ważną informacją jest to, że dziecko nie odczuwa z jej powodu żadnych dolegliwości, ani nawet swędzenia.
Metoda, o której pisze Aga.mumu jest powszechnie stosowaną. Ze swojej strony proponuję, żebyś codziennie 15 minut przed kąpielą natłuściła główkę Maleństwa Delikatną oliwką pielęgnacyjną np. z serii NIVEA Baby. Spowoduje ona, że łuski zmiękną i łatwiej się wyczeszą. Pamiętaj, że skóra niemowląt jest bardzo cieniutka, dlatego wyczesuj łuski bardzo delikatnie - wskazane jest używanie szczoteczki dla niemowląt z miękkim włosiem. Później możesz umyć główkę bobasa. Pamiętaj tylko, by nie zdrapywać łusek! Bardzo łatwo wtedy o skaleczenie, co może doprowadzić do stanu zapalnego skóry!
Mam nadzieję, że pomogłam Ci, ale jestem do Twojej dyspozycji gdybyś miała pytania dotyczące pielęgnacji niemowląt i kosmetyków do tego przeznaczonych.
______
Ekspert NIVEA Baby, udzielam odpowiedzi na Państwa pytania dotyczące produktów marki NIVEA Baby.
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.