Reklama:

ciepła głowa a brak temperatury (6)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
09-07-2012, 10:26:27

Witajcie,
jestem osoba (ja pewnie wszyscy) bardzo przewrażliwioną na punkcie swojego pięciolatka-ostatnim czasem miał szkarlatyne (tak stwierdził jeden lekarz, drugi z kolei ze to był wirus zakończony wysypką.....no ok), po zakończeniu rzekomej szkarlatyny za tydzień pojawiła się gorączka-powyżej 38 st. zrobiłam badania- CRP 42, białe ciałka krwi na poziomie 14,7 (norma wskazana w wynikach to 12-aczkolwiek gdzieś czytałam, że u dzieci norma to 15). Lekarz stwierdził, że to infekcja bakteryjna-ale czego?Nie wiadomo. Dostał antybiotyk-wszystko ładnie przeszło. I tak od miesiąca nic nie robię tylko "macam" głowę tego mojego synusia....i w sobotę (6 lipca) wydawało mi się, że znowu jest ciepły-zmierzyłam gorączkę 36,8-czyli nie ma. Poprosiłam koleżankę (gdyż ma termometr skroniowy) o zmierzenie-raz wychodziło 36,8, raz 37,2. Za jakąś godzinę ponownie dotykam czoła-zimne jak lód. Z czym to może być związane? Chciałam nadmienić, że teraz jest ta fala upałów-i ponad 30 st na dworze to teraz norma.
jeszcze jedno pytanie-czy faktycznie norma białych ciałek we krwi u dzieci może wynosić 15?Miałam też białaczkę w rodzinie-i zawsze ten parametr w krwi mrozi mi krew w żyłach. Bardo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Komentatorka
10-07-2012, 09:25:30

Raz główka dziecka jest przegrzana bo jest okropna pogoda,a po czasie jest schłodzona organizm dziecka broni się przed tą temperaturą potem dlatego tak często zmienia się ciepłota główki.Ilość białych krwinek świadczy o przebytych chorobach wirusowo - bakteryjnych.
Wypadało by częściej ewentualnie badać synka i sama musisz patrzeć na rozwój i wygląd synka.Białaczka jest wadą genetyczną ale nie jest do końca dziedziczna.
Najczęstsze objawy białaczki to:
• nienaturalne osłabienie, ospałość i bladość;
• długotrwała infekcja z następującymi po sobie zapaleniami gardła, ucha, oskrzeli czy płuc, pomimo stosowania antybiotyków;
• gorączka niewiadomego pochodzenia;
• siniaki lub ciemnoczerwone wybroczyny, pojawiające się bez wyraźnych przyczyn;
• częste krwawienia z nosa;
• krwawienia dziąseł przy myciu zębów;
• utykanie albo niechęć do wstawania lub chodzenia z powodu bólu stawów i mięśni;
powiększone węzły chłonne na karku, pod pachami i w pachwinach.
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54756.png[/img][/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54763.png[/img][/url]
gość
06-06-2017, 22:33:52

Witam .Moja 5 letnia corka narzeka na gorac w srodkuglowy , kiedy dotykam jej czola aby sprawdzic czy nie ma temperatury ona tlumaczy mi ze gorac jest w srodkunie na zewnatrz .Prosi mine abym zrobila jej zimny kompres Ten problem trwa juz od jakiegos czasu niestety brytyjscy lekarze bagatelizuja jej dolegliwosci . Skad moga brac sie te dolegliwosci ?Czy moze to ja jestem przewrazliwiona ?
gość
06-06-2017, 22:35:52

Gość 2017-06-07 00:33:52
Witam .Moja 5 letnia corka narzeka na gorac w srodku glowy , kiedy dotykam jej czola aby sprawdzic czy nie ma temperatury ona tlumaczy mi ze gorac jest w srodku nie na zewnatrz .Prosi mine abym zrobila jej zimny kompres Ten problem trwa juz od jakiegos czasu niestety brytyjscy lekarze bagatelizuja jej dolegliwosci . Skad moga brac sie te dolegliwosci ?Czy moze to ja jestem przewrazliwiona ?
gość
07-10-2022, 21:21:30

Mam ten sam problem, proszę o pomoc
gość
07-10-2022, 21:21:33

Mam ten sam problem prosze o pomic i radę . Gdzie zaczać szukać CYTAT]Gość 2017-06-07 00:35:52
Gość 2017-06-07 00:33:52
Witam .Moja 5 letnia corka narzeka na gorac w srodku glowy , kiedy dotykam jej czola aby sprawdzic czy nie ma temperatury ona tlumaczy mi ze gorac jest w srodku nie na zewnatrz .Prosi mine abym zrobila jej zimny kompres Ten problem trwa juz od jakiegos czasu niestety brytyjscy lekarze bagatelizuja jej dolegliwosci . Skad moga brac sie te dolegliwosci ?Czy moze to ja jestem przewrazliwiona ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: