Reklama:

co robić w przypadku zachłyśnięcia???????? (4)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
11-10-2004, 19:58:00

Mój dziesięcio miesięczny maluch wszystko wkłada do buzi.Bardzo uważam aby nie miało w zasięgu nic drobnego, czym mogłoby się zaksztusić.Panicznie boję się, ze w przypadku zaksztuszenia nie będą umiała mu pomóc.Co robić w taki przypadku?
Forumowicz
11-10-2004, 20:49:00

Witam!

U 10-miesięcznego dziecka wkładanie różnych przedmiotów do buzi jest w zasadzie normalnym zachowaniem. Oczywiście zawsze należy bardzo pilnować aby dziecko nie miało dostępu do rzeczy którymi może się zadławić lub zachłysnąć.

W razie zakrztuszenia się jakimś ciałem obcym małe dziecko (niemowlę) należy ułożyć głową w dół i oklepać plecy. W razie potrzeby zaleca się nawet, z pozoru brutalne, ale najskuteczniejsze: ułożenie całkiem pionowo głową w dół i poklepanie między łopatkami. Szansa na odkrztuszenie ciała obcego jest wtedy największa.

Przy braku poprawy nie czekać ani chwili i natychmiast wzywać Pogotowie Ratunkowe.

Pozdrawiam
J.Kwiecień
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Forumowiczka
11-10-2004, 20:53:00

Zachłyśnięcie zdarza się często małym dzieciom, które mają zwyczaj wkładania do buzi wszystkiego, co im wpadnie w ręce.Zachłyśnięcie następuje wówczas, gdy mały przedmiot lub kawałek jedzenia utkwi w tchawicy,wywołując atak kaszlu.W takim przypadku, musisz dziecku pomóc, obracając go głową w dół, i uderzając kilka razy w dolinę międzyłopatkową.Jeśli to nie pomoże, palcem należy wyciągnąćz gardła tkwiący tam przedmiot,bardzo przy tym uważając aby niechcący nie wepchnąć go jeszcze głębiej .Uważaj więc na drobne przedmioty i suche, kruszące się pokarmy,których najlepiej unikać.Powodzenia.
Mgr Dorota Binkiewicz <br>Redaktor Medforum
Forumowicz
11-10-2004, 20:53:00

Temat zachłyśnięcia się lub zadławienia tzw. ciałem obcym jest bardzo ważny. Myślę, żę niedługo napiszemy o tym coś więcej w dziale "specjalista radzi"
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
gość
co na jęczmień u dziecka?
Znacie jakieś sposoby żeby pomóc 4-latkowi z jęczmieniem, bardzo go swędzi oko
Plamki przy infekcjach wirusowych
U mojego dziecka od pol roku pojawia sie pokrzywka na twarzy w czasie przeziebienia, temperatury. Zawsze kiedy pojawia sie plamki na twarzy to wiem juz ze bedzie synek chory. Czy u kogos dziecko tez tak mialo?
gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Reklama:
Reklama:
Reklama: