Reklama:

codzienne krótkotrwałe ataki bólu (5)

Forum: Choroby dziecięce

gość
07-09-2015, 10:51:33

Mam prośbę o pomoc w diagnozie problemów jakie od 10 miesięcy mam z moim 6-letnim synem. Ma niecharakterystyczne "ataki", z których diagnozą nie radzą sobie na razie lekarze. Prawie zawsze wygląda to w ten sposób, że dziecko jak dostaje takiego ataku to biegnie do nas i mówi, że bardzo boli go gardło i brzuch, ma przyspieszone bicie serca do 160 uderzeń na minutę, jest spocony i twarz robi mu się czasami czerwona - trwa to ok. 15 sekund do 0,5 minuty i nagle wszystko wraca do "normy". Po ataku dziecko staje się senne i często zasypia na pewien czas.
Takich "ataków" jest od 1 do 9 dziennie. Standardem w ostatnim czasie są 3 ataki. Najczęściej powtarzają się one co 2-3 godziny w godzinach popołudniowo-wieczornych, rzadko rano, chociaż zdarzają się i w trakcie snu, czy zasypiania. Nie mają one najczęściej bezpośredniej przyczyny - pojawiają się jak syn np. siedzi, leży, gra w piłkę, biega, jest na basenie, w domu, w samochodzie, w szkole - generalnie nie ma reguł. Ale zdarzyło się, że jak byliśmy na meczu to i 5 razy dostał takich epizodów w trakcie 1,5 godziny - gdy się emocjonował lub przestraszył - to były wyjątkowe sytuacje - odtąd unikamy już tej przyjemności.
W trakcie tego okresu był leczony lub badany już przez 3 pediatrów, kardiologa (miał holtera, EKG, echo serca), neurologa (plus badanie EEG), gastrologa, zaliczył pobyt 6 dniowy w szpitalu (USG, gastroskopia), badania pod kątem pasożytów, bakterii, leczenie ewentualnych grzybów (chociaż w badaniach prawie nic nie wyszło), nie wspominając o badaniach krwi, moczu, kału itd. Wszystko jest generalnie ok a jedyna rzecz, której można się przyczepić to przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego, który wyszedł w trakcie badań testu wodorowego. Jest on teraz w trakcie leczenia - xifaxsan nic nie dał, obecnie dostaje biseptol - zero efektu. Lekarz zastanawia się nad metronidazolem ale kilka miesięcy temu jak syn go dostał to skończyło się pobytem w szpitalu i zwiększoną ilością ataków. Wiem, że to trudno wyleczyć ale nie wiem czy niepotrzebnie syn nie jest faszerowany antybiotykami bo mam wrażenie że lekarze nie są pewni diagnozy a efektów leczenia nawet krótkoterminowych brak.
Proszę, może ktoś ma jakiś pomysł co robić, co jeszcze sprawdzić albo miał doświadczenie z podobnymi objawami.
Początkująca
12-09-2015, 20:25:59

Sprobuj poszukac przyczyny tego zjawiska.Czy w przeciagu tych ost.10 miesiacy nie wydarzylo sie cos istotnego w zyciu chlopca.Moze w szkole doszlo do sytuacji,ktora wywolala w nim takie zmiany?Bradzo czesto nasza podswiadomosc dziala samowolnie i nie musi dojsc do konkretnych sytuacji aby wywolac atak.Jak dla mnie to na tle nerwowym.
gość
27-09-2015, 20:06:39

Myśleliśmy również i o psychologicznym podłożu tych "ataków" ale nie identyfikujemy żadnych zdarzeń i okoliczności, które moga się łączyć z problemem syna. W ostatnim okresie ilość tych ataków niestety zwiększyła się do 5-8 dziennie. Oczywiście kolejne wizyty u lekarzy i kolejne ich pomysły - zasugerowanli abyśmy się zastanowić nad przeprowadzeniem badań pod kątem nietolerancji glutenu oraz ewentualnych problemów z nadnerczami. Zrobiliśmy te badania i czekamy na wyniki. To co jeszcze można dodać do tematu to zauważylismy, że synowi się często odbija i ma sporo gazów. Jeżeli wyniki nic nie pokażą to już nie wiem co robić.
gość
27-09-2015, 20:17:37

Dodam jeszcze, że z ostatniego badania kału wyszło, że syn ma niewielkie ilości grzybów - Candida albicans - średnio liczne i Candida parapsilosis - skąpe. Miesiąc temu był leczony profilaktycznie Fluconazolem przez 2 tygodnie. Obecnie lekarz stwierdził, że nie ma co tego leczyć.
gość
16-05-2018, 22:56:42

<a href=http://bukmacherzy-lokalni.pl>polskie zaklady bukmacherskie</a>

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból brzucha ciągły u 6-latki
Dzień dobry Córka od ponad roku skarży się na ból brzucha. Dwukrotnie w odstępie 10 m-cy miała USG, które nic nie wykazało. W 08.2023 wyszła obniżona hemoglobina. Od września bierze żelazo Ferum, wit B, Wit C, Sanprobi IBS, kwas foliowy. Jest pod opieką hematologa. Obecnie wyniki w normie. W 10.2023 we krwi były przeciwciała p. gliscie ludzkiej, dostawala Vermox. W 02.2024 wynik w normie, dodatkowo na toksykaryze wynik ujemny. Tabletki typu nospa lub ibuprofen, ciepły termofor nie działa w opinii dziecka. Jeżeli jest zajęta zabawa, to się nie skarży, ale w innych przypadkach boli ją od przebudzenia, do zaśnięcia. Zdarzało się że przychodziła w nocy, zbudzona bólem. Chodzi do przedszkola. Ma apetyt, normalny stolec - ciemny z uwagi na żelazo. Do por. Gastroenterologicznej dziecięcej czeka się się ok 7 m-cy. Jak pomóc, co jeszcze zbadać? Pediatra proponuje wizytę u psychologa...
gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Chcielibyśmy podjąć temat dotyczący suplementacji dla najmłodszych i zapytać Was o doświadczenia związane z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe. Często stosowany jest w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Czy ktoś z Was zauważył pozytywne efekty po zastosowaniu 4 Lacti Baby? Może poprawa trawienia u Waszych maluchów, zmniejszenie kolki czy inne korzyści? Czy może stosujecie inne produkty zamiast probiotyków? Zależy nam na wymianie doświadczeń i opinii, bo wiadomo, że wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Dzielcie się swoimi historiami! Czekamy na Wasze odpowiedzi! A w międzyczasie zapraszamy do udziału w konkursie! https://forumginekologiczne.pl/wiadomosc/4-lacti-baby-wez-udzial-w-quizie-i-wygraj-atrakcyjne-nagrody/30990
gość
Klacid
Mój syn (7lat), poręcza zażywania Klacidu miał straszne bóle brzucha . Najbardziej nasiliły się jakoś w 5-6 dobie. Antybiotyk postawił Go na nogi dosłownie w ciągu 2 dni , natomiast teraz walczymy z bólami brzucha , próbując znaleźć przyczynę . Wszystko zaczęło się kiedy dostał Klacid na anginę . Uważajcie , to mocny antybiotyk , warto skonsultować się odrazu z pediatrą jak tylko pojawią się jakiekolwiek skutki uboczne .
Reklama: