Reklama:

Czy konieczna wizyta w poradni hematologiczno onkologicznej? (4)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
25-04-2009, 19:22:00

Prosze o rade.
Mój 10 letni synek od ok 10 miesięcy skarży się na bóle brzucha. Są one umiejscowione w okolicy pępka, tak jakby opasujące od prawej do lewej strony. Nie ma znaczenia czy przed czy po posiłku. Syn raczej nie gorączkuje, ma apetyt choć ostatnio mniejszy, wygląda, jeśli chodzi o tusze-dobrze, może nawet aż za dobrze. Ale ogólnie jest słaby, szybo się męczy, ma skłonność do siniaków, gdzie się nie uderzy to tam siniak. Jest blady, oczy podkrążone, nie może się skupić, nie widzę w nim radości dziecka. Morfologia krwi jak zwykle wykazała anemie. Podam ostatni wynik .

Żelazo 35ug/dl
RBC 3.98
HCT 31.60%
MCV 79.40
RDW 14.40%
HGB 12.20 g/dl
MCH 30.70 pg
MCHC 38.60g/dl
PLT 287 UL
WBC 3.50 UL
LYM 1.70
LYM% 47.80
GRAN 1.70 ul
ROZMAZ
PAŁECZKOWATE 1
SEGMENTOWANE 36
MONOCYTY 2
EOZYNOCYTY 6
BAZOCYTY 0
Pediatra podejzewała ze
przyczyną anemii i jego złego samopoczucia i bóli brzucha moze byc pasożyt. Wynik krwi w kale-ujemny. Pasożytów ani jaj pasożytów w kale nie wykryto. Pediatra poprosiła o konsultacje w poradni hematologiczno onkologicznej dla dzieci. Dodam jeszcze ze usg jamy brzusznej nie wykazało żadnych odchyleń. Wiec czemu kieruje do tej poradni? Czy na podstawie tego co dolega synowi są ku temu az takie podstawy podstawy? Syn już jako niemowlę miał anemie.
Prosze o jakąś odpowiedz a takze o to czy ten wynik jest az tak nieprawidłowy?
[addsig]
Kinga
Liderka opinii
29-04-2009, 17:53:00

Witam!
Przyznam szczerze, że patrząc na wyniki badań, nie widzę powodów do zamartwiania się. Morfologia jest prawidłowa: zarówno poziom hemoglobiny jak i hematokryt oraz parametry czerwonokrwinkowe (MCV,MCH) są w normie dla wieku. Z nieprawidłowości jest nieznacznie przekroczona liczba eozynofilów (norma do 4; jest -6). O przyczynach takiego stanu piszemy w linku:
http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,265,Rozmaz%20krwi%20obwodowej%20–%20wzrost%20liczby%20eozynofilów
W razie wątpliwości proszę o pytania.

[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
01-05-2009, 06:41:00

Dziekuje za odpowiedz.Przeczytałam takze podany w odpowiedzi link.
Nie bardzo wiem co myslec.Dwójce dzieci robiłam morfologie,róznica wieku miedzy dziecmi to dwa lata.Nawet patrząc na wyniki obydwa to bardzo sie różnią od siebie tymi wskaznikami.Mi trzech pediatrów powiedziało ze za niskie są leukocyty,erytrocyty,hematokryt a takze poziom żelaza.Do tego powodem za nas kieruje lekarz do tej poradni są te bóle brzucha i siniaki które wychodzą na ciele przy najmniejszym uderzeniu.
Syn alergi nie ma,pasożyty także są juz wykluczone a syn czuje sie jak sie czuje.Brzuch go boli,jest kompletnie bez energi,nie ma w nim radości,bardzo widoczne zrobiły mu sie since pod oczami.Ponoc mogą to byc zaburzenia funkcji płytek krwi, niedobory czynników krzepnięcia, kruchość naczyń krwionośnychJesli wg pani nie mam powodu do niepokoju to czemu syn czuje sie tak jak sie czuje a pediatra mowi ze konieczna jest wizyta u lekarza hematologa?[addsig]
Kinga
Liderka opinii
02-05-2009, 17:22:00

Witam ponownie!
Pisząc moją poprzednią odpowiedź nie miałam absolutnie zamiaru bagatelizować przedstawiony problem, ale raczej uspokoić Panią. Jak pisałam "patrząc na wyniki badań" nie ma powodu do paniki. I będę się tego trzymać. Normy morfologii są różne w zależności od wieku, a podane wyniki mieszczą się w normie dla 10-latka. Co do żelaza: jednorazowy pomiar bywa zawodny, gdyż poziom żelaza wykazuje znaczne wahania dobowe i dlatego otrzymany wynik zawsze należy odnieść do paramatrów czerwonokrwinkowych (MCV, MCH, MCHC), a te u syna są prawidłowe. Co do wizyty w Poradni Hematologicznej: wyniki badań dodatkowych są tylko wynikami i tak naprawdę łaczna ocena stanu dziecka i uzyskanych wyników, skłania lekarza pierwszego kontaktu do wydania skierowania do określonego specjalisty. A zatem: jeśli chodzi o nadmierne siniaczenie się, oczywiście wizyta u hematologa jest dobrym pomysłem (zwłaszcza, że jak Pani wiadomo, prawidłowy poziom płytek wcale nie musi oznaczać ich prawidłowej funkcji). Co do poziomu eozynofilów: badanie kału nie wykrywa najbardziej rozpowszechnionej wśród dzieci owsicy, która tłumaczyłaby zarówno bóle brzucha jak i gorsze samopoczucie oraz wyniki rozmazu. Pisząc o szeroko rozumianej alergii miałam na myśli także alergię pokarmową, która u starszych dzieci może objawiać się bólami brzucha. Dlatego oprócz wizyty u hematologa, proponowałabym wizytę w Poradni Gastroenterologicznej i diagnostyke bólów brzucha. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: