Reklama:

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z nauką pływania dla małych dzieci? (6)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
02-09-2004, 18:45:00

Koło mnie w Aquaparku (ja mieszkam w Tarnowskich Górach) są lekcje pływania nawet dla 2-3 latków. Czy to ma sens? Chciałabym nauczyć dziecko pływać, bo podobno im wcześniej tym lepiej, al;e boję się, że moje dziecko, które w wannie boi sie nawet zamoczyć oczu i krzyczy przy myciu włosów zrazi się do pływania na wiele lat.
gość
03-09-2004, 17:35:00

moje dziecko mialo 5 miesiecy jak 1 raz z nim bylem na basenie, nauka plywania rozpoczyna sie od oswojenia z woda,

tak naprawde to Ty caly czas musisz sie pluskac z dzieckiem, ktore przez zabawe uczy sie plywac, ale samo zaczyna po kilkunastu miesiacach, z tym ze caly czas musisz je delikatnie potrzymywac, zeby bylo na powierzchni,

dopiero dzieci w wieku 1,5 roku i wiecej moga juz bez pomocy plywac w basenie.

jak jest w TG nie wiem, ja uczylem w Katowicach.

pozdrawiam
ZK
gość
17-09-2004, 12:29:00

hej!!!! Jestem mamą 4 letniego Michałka.Także jak ty byłam pełna obaw czy wziąć Mikiego na basen- bo tak jak Twoje maleństwo nigdy nie zamoczył sobie głowy w wannie i bardzo nie lubi myć włosów.Ale powiem Ci jedno-odważyłam się i wzięłam go pewnego dnia na basen tak żeby przekonać się jaka będzie jego reakcja. Na początku marudził że woda zimna i powoli wchodził do basenu .Było dużo wtedy dzieci na basenie i to był duży plus!!!!! Miki patrzył na inne dzieciaki jak szalały w wodzie, pływały ,skakały i o dziwo zaczął rzucać się na wode SAM!!!/to znaczy cały czas miał na sobie kółko/ a potem to wręcz się denerwował że go przytrzymuje! Jak widziałam wtedy jak bardzo mu się spodobało pluskanie w basenie to cieszyłam się że pojęłam taką decyzję. Polecam Ci- spróbuj a może okaże się że dla Twojego Maluszka basen okaże się najlepszą zabawą i nie będzie chciało wyjść Naprawdę warto!!!!!!! Powodzenia!!!!
gość
17-09-2004, 12:36:00

To znowu Ja!!! Zapomniałam Ci powiedzieć bardzo ważnej rzeczy- NIE ZAPISUJ DZIECKA NARAZIE NA NAUKĘ PŁYWANIA WIESZ DO JAKIEJS SEKCJI!!!! Zacznij od zabawy twojej i dziecka w wodzie, możesz zawsze zaprosić również jakąś koleżankę z dzieckiem w wieku twojego dziecka. Ważne to jest żeby na początek twoje dziecko polubiło wodę- basen. A sama przekonasz się że z nauką pływania dziecko z czasem samo sobie poradzi /to prawie jak z nauką chodzenia / POZDRAWIAM I ZYCZE SUKCESÓW!!!!!!!!
gość
25-09-2004, 19:39:00

Chodziłem jakiś czas do Katowic (przy Chorzowskiej). Niestety nam, rodzicom zabrakło wytrwałości, Natalii bardzo się to podobało, choć przez te kilka razy pływać się nie nauczyła.
Zaczęliśmy jak miała 6 miesięcy. Mieliśmy też problem, bo mała próbowała robić wdech pod wodą.
Jednak ważne jest to, że efekty widać dopiero po kilku miesiącach. Z angielskim u Helen Doron było podobnie, pod koniec kursu, dziecko potrafi nazywać przedmioty, śpiewać piosenki itp (mając 2,5 roku).

Pmiętajcie, że ani pływanie, ani angielski dla maluchów, ich nie męczy o ile jest prowadzony przez profesjonalistów. Dzieciaki się świetnie bawią i na pewno się nie nudzą. Zwykle zajęcia nie trwają dłużej niż 30 minut.

Pozdrawiam Maciek.
gość
08-10-2004, 21:57:00

Mieszkam w USA. tu prawie wszystkie dzieci uczy sie plywac w wieku ok. 3 lat; no chyba, ze maja w domu basen, wtedy od urodzenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: