Witam.
Jestemmamą rocznego chłopca. Od urodzenia mamy z nim problemy, ale to co dzieje się teraz przerasta nas całkowicie. Nie wiem gdzie szukać pomocy. Syn od urodzenia ma alergie pokarmowe, kolki, problemy brzuszkowe . Odkąd pamiętam mało śpi,tzn. często budzi się w nocy. W dodatku bardzo często choruje!!!
Byliśmy już 3 razy u neurologa i lekarz stwierdził, ze jest wszystko ok, żemały jest o miesiąc później , ale rozwija się prawidłowo. Dostaliśmy na te nieprzespane noce na miesiąc chlorphrotixen po połowie tabletki. Noce faktycznie sie poprawiły , tzn, syn budził się ale sam z łatwością zasypiał.
W tym momencie budzi się jakieś 4 razy w ciągu nocy i rzuca się dłuuugo zanim znowu zaśnie, czasem uderza głową w łóżko lub kaloryfer ( nie jest to celowe , ale wynika z jego rzucania się po łóżku). W ciągu dnia zdarzyło sie kilka razy że uderzał o coś głową specjalnie.
Syn jest bardzomarudnym dzieckiem, potzrebuje ciągłego zainteresowania, noszenia na rękach. To objawy które mnie niepokoją. Lubi muzykę i podskakuje i wygina sie kiedy ją słyszy. Poza tym dużo rozumie,pokazuje paluszkiem, często się śmieje, bawi się w a kuku, pokazuje części ciała. Staje na nóżkach,ale jeszcze nie chodzi. Z mową jest gorzej ale mówi mamama,bababa, dadada, dej i brumbrum.
Prosze o radę kto powinien diagnozować takie przypadki? Neurolog twierdzi, że jest ok.... czy na pełną diagnozę jeśli faktycznie jest coś nie tak to mogę liczyć dopiero kiedy dziecko zacznie chodzić do szkoły w poradni psych-pedagogicznej??? Gdzie się kieować i czy faktycznie mamy się czym martwic??