Reklama:

dawkowanie omnitrope a 5 mg (6)

Forum: Przypadki pediatryczne

gość
14-09-2009, 17:01:00

Witam !
Syn moj- lat 14 i 3 m-ce, waga 30,5 wzrost 147,8
Od grudnia 2008 roku przyjmuje hormon wzrostu.Leczenie rozpoczal przy wzroscie 140 cm i wadze 27,5 kg. Po trzech miesiacach podawania leku syn urosl 6,4 cm tzn mierzyl w czerwcu 146,4 wazyl 29,6 kg.
Dawki preparatu nie zwiekszono.Po kolejnych 3 m-cach wzrost ulegl nieznacznemu poprawieniu tzn 1,4 cm.
Od dzis podawac mam omnitrope 5 mg na tydzien - wczesniej syn dostawal genoptropin - ampulka na tydzien.
Caly czas mam jednak watpliwosc , czy mniejszy przyrost nie ma zwiazku z nieodpowiednim dawkowaniem leku.Prosze bardzo o porade i odpowiedz . Byc moze znaczacy bedzie dla Panstwa fakt , ze syn moj mial juz wczesniej kuracje hormonem wzrostu
w 2006 roku , jednak po 9 miesiacach podawanie leku - w/g naszej p.doktor leczenie nie przynioslo oczekiwanego efektu -bo syn w tym czasie urosl jedyne 4 cm.
Stad tez wynikaja wszystkie moje obawy...Prosze serdecznie o opinie
Dziekuje
Jolanta Siemienkiewicz
Liderka opinii
16-09-2009, 19:06:00

Witam!
Jak Pani wiadomo, lek jest dawkowany w zalezności od powierzchni ciała dziecka. Podobnie jak w poprzednio zamieszczonym przez Panią poście z czerwca br aktualne dawkowanie nie wymaga aktualnie modyfikacji. Zachecam do dzielenia się swoimi obawami na bieżąco z lekarzem prowadzącym dziecko w Poradni Endokrynologicznej, z którym widujecie się Państwo regularnie i który w kwestii terapii hormonem wzrostu ma z całą pewnościa doświadczenie wieksze od mojego (książkowego).
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
09-10-2009, 11:42:07

witam, mój syn również przyjmuje hormon wzrostu od miesiąca omnitrope, wcześniej prawie przez 3 lata genotropin. Dawkowanie w tej chwili przy wzroście 122cm i wadze 27,7 kg wynosi 10mg na tydzień - czyli duża ampułka na tydzień. Nie wiem jeszcze jak będzie rósł po zmianie na omnitrope mam nadzieję że szybko bo sama finansuję zakup leku. Pozdrawiam
Początkujący
04-09-2014, 14:50:17

Treść zablokowana przez moderatora

gość
09-03-2023, 19:17:51

gość
09-03-2023, 19:20:18

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: