W Przepisach znajdziemy potrawy bezglutenowe,a tutaj dodatkowo Jedzonko dla dzieci które mają alergię pokarmową
"Mleko" bezmleczne
Mleko Ryżowe
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.
Mleko Jaglane
- 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Mleko Kukurydziane
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody - gotować przez 10 minut)
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.
Mleko Sojowe
Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szkl. wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Mleko Owsiane
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę. Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
Mleko z soczewicy
Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
Pączki
Składniki:
- 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (jak moze gluten ,to zwyklej pszennej)
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oleju
- łyżeczka od kawy spirytusu
- szczypta soli
- 5 łyżek wody
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawaćurt
"serki"orzechowe
Swietne serki i jogurty wychodza ze zmiksowanych orzechow cashew i makadamia, (moga byc migadaly, ale nie sa takie slodkie), a jak sie zostawi w temperatyrze pokojowej przez dobe, to fermentuje jak mleko, i smakuje jak serek, mozna doprawiac owocami, wanilia, ziolami, czosnkiem, szczypiorkiem, itd. Z makadami wychodzi nawet bita smietana smakuje zupelnie tak samo. Orzechy trzeba moczyc przez dobe zanim sie zmiksuje.
Mozna zrobic np budyn z kaszy jaglanej
gotujemy kasze jeglana, odcedzamy i zalewamy swieza woda, zagotowujemy
lekko przestudzamy i miksujemy na gladka mase
dodajemy owoce, cukier, aromat (w zaleznosci jaki chcemy miec ten budyn)
mozna tez zrobic z kakao, jezeli dziecko nie jest uczulone. wtedy do odcedzonej kaszy dolewamy kakao rozpuszczone w wodzie
jajko w wielu przepisach mozna zastapic siemieniem lnianym
mielimy siemie lniane lub kupujemy zmielone i kopiata lyzeczke zalewamy wrzatkiem,odstawiamy na 15min i powstaly glut uzywamy zamiast jajka
Szarlotka bez mleka i jajek:
2-2.5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
masło roślinne (ja kupuję MR)
Wszystkie składniki połączyć razem.Jeśli ciasto nie będzie kleiło się do rąk dodać trochę wody(najlepiej wlać trochę wody(po trochu i sprawdzać czy się klei)
Ciasto podzielić na pół.Połowę włożyć do blachy;na wierzch położyć jabłka(mogą być pokrojone w plastry lub zesmażone-ja ostatnio kupuję gotowe);i na to wszystko wyłożyć drugą część ciasta.Piec ok 50 min
Naprawdę polecam