Reklama:

Dieta dla dzieci z alergią (3)

Forum: Żywienie dzieci

Komentatorka
16-09-2011, 13:32:49

W Przepisach znajdziemy potrawy bezglutenowe,a tutaj dodatkowo Jedzonko dla dzieci które mają alergię pokarmową

"Mleko" bezmleczne

Mleko Ryżowe
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.

Mleko Jaglane
- 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 szkl. wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

Mleko Kukurydziane
- 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody - gotować przez 10 minut)
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

Mleko Sojowe
Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga, na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szkl. wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.

Mleko Owsiane
Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
1 1/2 szkl. wody
1/4 szkl. miodu
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę. Mleko migdałowe
100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

Mleko z soczewicy
Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.



Pączki

Składniki:
- 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (jak moze gluten ,to zwyklej pszennej)
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oleju
- łyżeczka od kawy spirytusu
- szczypta soli
- 5 łyżek wody
- tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawaćurt



"serki"orzechowe


Swietne serki i jogurty wychodza ze zmiksowanych orzechow cashew i makadamia, (moga byc migadaly, ale nie sa takie slodkie), a jak sie zostawi w temperatyrze pokojowej przez dobe, to fermentuje jak mleko, i smakuje jak serek, mozna doprawiac owocami, wanilia, ziolami, czosnkiem, szczypiorkiem, itd. Z makadami wychodzi nawet bita smietana smakuje zupelnie tak samo. Orzechy trzeba moczyc przez dobe zanim sie zmiksuje.

Mozna zrobic np budyn z kaszy jaglanej
gotujemy kasze jeglana, odcedzamy i zalewamy swieza woda, zagotowujemy
lekko przestudzamy i miksujemy na gladka mase
dodajemy owoce, cukier, aromat (w zaleznosci jaki chcemy miec ten budyn)
mozna tez zrobic z kakao, jezeli dziecko nie jest uczulone. wtedy do odcedzonej kaszy dolewamy kakao rozpuszczone w wodzie

jajko w wielu przepisach mozna zastapic siemieniem lnianym
mielimy siemie lniane lub kupujemy zmielone i kopiata lyzeczke zalewamy wrzatkiem,odstawiamy na 15min i powstaly glut uzywamy zamiast jajka

Szarlotka bez mleka i jajek:


2-2.5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
masło roślinne (ja kupuję MR)

Wszystkie składniki połączyć razem.Jeśli ciasto nie będzie kleiło się do rąk dodać trochę wody(najlepiej wlać trochę wody(po trochu i sprawdzać czy się klei)
Ciasto podzielić na pół.Połowę włożyć do blachy;na wierzch położyć jabłka(mogą być pokrojone w plastry lub zesmażone-ja ostatnio kupuję gotowe);i na to wszystko wyłożyć drugą część ciasta.Piec ok 50 min
Naprawdę polecam
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/] [img]http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/31586.png[/img] [/url] [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-54457.png[/img][/url]
Początkująca
18-09-2011, 15:37:29

Dzięki wielkie moje dziecko nie może większości produktów spożywać,a ja nie mam pomysłu tym bardziej,że większość tych posiłków jest bez smaku i córka nie chce jeść,ale wypróbowałam już jeden z posiłków i smakowało zobaczymy jak reszta
Forumowiczka
18-09-2011, 17:26:43

Zastosowanie diety eliminacyjnej - eliminacja mleka krowiego z diety i zastąpienie go hydrolizatymi mleka (krowiego lub mieszankami sojowymi).

2. Eliminacja dotyczy również przetworów mlecznych, a więc serów, twarogu, jogurtów, kefiru. Białko mleka krowiego można zastąpić pełnowartościowym białkiem roślinnym. Pamiętaj, że mleko może zawierać również makaron, pieczywo, przede wszystkim bułki pszenne, chałki, pieczywo chrupkie oraz krakersy! Przyczyną tego są stosowane przez piekarzy "proszki do pieczenia", które często są produkowane na bazie mleka. Coraz częściej producenci dodają mleko w proszku także do wyrobu wędlin i kiełabas, koncentratów zup i sosów, a nawet ketchupu i musztardy. Kapustą kiszoną często ubija się z serwatką, dlatego ją także trzeba przetestować.

3. Mleko krowie można zastąpić:

• mlekiem kozim, które jest tolerowane przez większość uczulonych na mleko krowie i może być używane zastępczo do wszystkich celów gospodarczych. W przypadku dzieci, które przez długie okresy są odżywiane wyłącznie lub głównie mlekiem kozim, konieczne są regularne badania krwi, aby w porę rozpoznać anemię wywołaną piciem mleka koziego (bardzo rzadka).

• mlekiem owczym, które nie jest szeroko dostępne, ale nadaje się równie dobrze jak mleko kozie.

• mlekiem sojowym, które zawiera wartościowe białka roślinne. W sklepach ze zdrową żywnością można otrzymać produkty z mleka sojowego w różnych postaciach.

4. Osoby, które nie mogą pić mleka, muszą dbać o odpowiednią ilość wapnia w diecie. Jego źródłem powinny warzywa zielone i warzywa strączkowe, sardynki.

5. Każda dieta eliminacyjna, zwłaszcza wykluczająca wiele artykułów spożywczych, może grozić wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Należy więc zawsze stosować ją pod opieką lekarza i doświadczonego dietetyka.


Szklanka chudego mleka dziennie dostarcza ok. 250 mg wapnia. Jak dostarczyć organizmowi tę sama ilość wapnia, gdy nie tolerujemy nie tylko mleka, ale także jogurtów i innych przetworów z mleka?

Poniższa tabela przedstawia wymienniki wapniowe, czyli ilość produktu zawierającego 250 mg wapnia.

Produkt Ilość zawierająca 250 mg Ca Zawartość kcal w 1 porcji
Sardynka w oleju 75,75g 167,4 kcal
Soja 104g 397,28 kcal
Pasztet pieczony z kurczaka 265g 567,1 kcal
Śledź solony 403g 874,51 kcal
Chleb żytni pełnoziarnisty 378g 850,5 kcal
Ryż brązowy 781g 2514,82 kcal
Migdały 104g 594,88 kcal
Fasola 153g 440,64 kcal
Otręby pszenne 210g 388,5 kcal
Mak 20g 95,6 kcal
Szpinak 333g 53,28 kcal
Kakao 181g 810,88 kcal
Chleb chrupki 595g 2100,35 kcal
Parówki z kurczaka 555g 1437,45 kcal
Flaki 352g 295,68 kcal
Figi suszone 123g 292,74 kcal
Morela suszona 179g 508,36 kcal
Jarmuż 159g 46,11 kcal
Żeberka 892g 2863,32 kcal
Koncentrat 454g 417,68 kcal




Przykładowe potrawy bogate w wapń:

Fasolówka

Składniki:

1 szkl. suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,
2 marchwie,
1 pietruszka,
2 cebule,
4 kartofle,
10 dkg boczku wędzonego,
1.2 l wody,
2 łyżki mąki,
majeranek i sól do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Fasolę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (cebulę tylko jedną) zalać wodą w szybkowarze, szybkowar zamknąć i ogrzewać 45 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić boczek, usmażyć, zrumienić na nim oczyszczoną i drobno pokrojoną drugą cebulę. Z mąki i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Po upływie przewidzianego czasu szybkowar otworzyć, postawić z powrotem na ogień i wetrzeć do zupy ciasto, posługując się tarką do jarzyn, zagotować. Posolić, dodać usmażony boczek z cebulą.


Kotlety sojowe z brązowym ryżem

Produkty:

1 szkl. brązowego ryżu,
2 szkl. soi,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka soli,
1 duża cebula,
olej słonecznikowy,
bułka tarta,
5 bułek Graham,
5 szkl. gorącej wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki z pełnego przemiału,
przyprawy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Soję namoczyć przez noc, następnie gotować do miękkości przez ok. 1 godz. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę a następnie wraz z ugotowaną soją i posiekanym czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku lub na oleju na patelni. Podawać z gotowanym brązowym ryżem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: