Reklama:

Dławienie sie podczas aplikacji soli (3)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
15-03-2014, 20:13:41

Mój syn (2 lata) prawie zawsze podczas aplikacji soli morskiej (atomizer) ma odruch dławienia się. Czym jest to spowodowane i czy jest to dla niego groźne?
Początkująca
16-03-2014, 18:21:01

Może to wynikać z ilości i wielkości kropli rozpylonego preparatu.Dławienie się jest odruchem obronnym i ma na celu zapobiegnięcie dostaniu się ciał obcych do drzewa oskrzelowego.Proponuje stosować preparat w postaci mgiełki,nie dużych kropli,np.physiomer itp.
Agata Kamińska-Pabich specjalista pediatra, neonatolog staż pracy 23 lata
Komentatorka
16-03-2014, 19:06:08

Dławienie podczas podawania preparatów donosowych może wynikać z dwóch głównych przyczyn:
- techniki podawania,
- postaci preparatu - jakości aerozolu.
O postaci zostało powiedziane, dodam o technice: proszę zwrócić uwagę na to, aby preparat nie był podawany w pozycji, gdy głowa odgięta jest do tyłu, zarówno na leżąco jak i siedząco czy stojąco. Taka pozycja sprzyja przedostawaniu się wody bezpośrednio do gardła i uczucia dławienia czy kaszlu.
Preparat z atomizerem - podając preparat należy kierować strumień na boczną część nosa, nie na przegrodę czy prosto. Chronimy w ten sposób przegrodę nosa przed uszkodzeniem, a woda rozpylona osadza się na śluzówce nosa, nie zacieka do gardła.
Należy podawać preparat wtedy, gdy dziecko jest spokojne i pozwoli nam na aplikację preparatu, dajemy tyle dawek ile zaleca producent, większa porcja może być przyczyną zaciekania wody podanej w większej ilości do gardła i dławienia.
Wybierając preparat należy zwrócić uwagę na to, aby nie zawierał on gazu nośnikowego, bo wtedy uwalniać się może większa porcja wody pod większym ciśnieniem, co sprawia, że cząsteczki aerozolu przechodzą do gardła, powodują kaszel, dławienie, dla dwuletniego dziecka nieprzyjemne doznanie.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
Jak skutecznie zapobiegać atopowemu zapaleniu skóry u dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy macie jakieś sprawdzone metody lub strategie, które pomagają w zapobieganiu atopowego zapalenia skóry u waszych dzieci? Czego należ unikać w diecie dziecka, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia AZS u dzieci. 4 Lacti Baby zawiera 5 mld żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) w dziennej porcji 5 kropli, zawieszonych w oleju kukurydzianym, które są skuteczne w zapobieganiu atopowemu zapaleniu skóry. Weź udział w quizie i wygraj atrakcyjne nagrody!
Jak dbać o mikroflorę dziecka?
Cześć Forumowicze! Jakie praktyki i strategie stosujecie, aby zadbać o mikroflorę Waszych dzieci? Czy stosujecie jakieś suplementy probiotyczne dla Waszych dzieci? Jeśli tak, jakie są Wasze ulubione produkty, a może macie jakieś sprawdzone domowe sposoby na wprowadzenie korzystnych bakterii do diety dziecka? Chętnie posłuchamy Waszych doświadczeń i pomysłów na pielęgnowanie zdrowej mikroflory u najmłodszych. Podzielcie się swoimi praktykami! Poznaj 4 Lacti Baby, probiotyk bezpieczny dla noworodków i wcześniaków dostępny w postaci łatwych do podania kropli. Przypominamy, że nadal możecie wziąć udział w Quizie i wygrać ciekawe nagrody :-) https://forumginekologiczne.pl/wiadomosc/4-lacti-baby-wez-udzial-w-quizie-i-wygraj-atrakcyjne-nagrody/30990
gość
Fluconazole
Witam. Dostałam fluconazole dla córki która ma 3 tygodnie. Na pleśniawki w buzi. Tylko jak mam jej to podać smarować buzię w środku i język?
Reklama: