Reklama:

Długotrwałe luźne stolce (6)

Forum: Choroby dziecięce

Początkująca
31-12-2016, 15:24:22

Córka ma 7 lat. Tydzień temu miała jelitówkę jednodniową - w nocy wymioty a następnie w dzień biegunka. Podawałam enterol i stoperan i następnego dnia już się ustabilizowała sytuacja poza luźnymi "strzelającymi" stolcami. Luźniejsze stolce utrzymują się już od tygodnia - lekarz mówił, że taka sytuacja może się utrzymać i do 2 tygodni po infekcji. Czy tak jest?
Teraz podaję jej nifuroksazyd (po 3 dawkach póki co luźne stolce nadal są). Kiedy mogę zrobić ewentualne badanie na pasożyty? W morfologii ma podwyższoną liczbę monocytów i eozynofili dlatego zaczęłam myśleć o pasożytach.
Córka zachowuje się normalnie, jest pełna sił, ma apetyt - tylko właśnie te długotrwałe luźne stolce. Może ktoś się spotkał z podobną sytuacją?
Dziękuję
gość
23-01-2017, 16:28:12

Odstawić Nifuroksazyd. On nie jest na grypę jelitową. Niszczy całą florę bakteryjną w jelitach.
gość
10-06-2017, 16:40:28

Moja córka zaczęła pięknie robić kupkę po trilacu więc może to pomoże
gość
05-10-2017, 09:53:41

To prawda, probiotyki są niezastąpione. Niby nic a potrafi zdziałać cuda. U nas acidolac w kropelka dla dzieci zadziałał.
gość
07-10-2017, 14:53:36

Może daj dzieciom jakiś probiotyk. Ja swojemu jak było małe dawałam trilac i jakość kupy syna znacznie się wtedy poprawiła.
gość
20-03-2018, 08:35:02

Ja bym nikofurazyt podawała pod kontrolą lekarską. W przypadku biegunki lepszym rozwiązaniem jest wspomniany entero acidolac i tradycyjne marchwianki. Jeśli stolce dziecka są luźne przez kilka dni należy zawsze kontaktować się z lekarzem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: