Reklama:

Dr Harvey Karp „Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy” (2)

Forum: Mama po godzinach

gość
20-10-2012, 17:06:14

Przeczytaj komentowany artykuł: Dr Harvey Karp „Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy”

Miałam to szczęście, że trafił do mnie egzemplarz recenzencki jeszcze zanim książka pojawił się w sprzedaży. I choć nie ma w naszym domy niemowlaka, przeczytałam książkę z zapartym tchem, bo problem płaczu dziecka, kolek i tego wszystkiego był mi bliski, gdy synek pojawił się się na świecie.
Gdy tylko przekręciłam ostatnią stronę, zaczęłam się zastanawiać, dlaczego...
Dlaczego dopiero teraz ta książka trafiła do mnie a nie ponad cztery lata tamu, gdy tak bardzo by nam się przydała?
Człowiek jednak uczy się całe życie, i kto wie, może jeszcze kiedyś wykorzystam zdobytą wiedzę ;P
Wielu rodziców, zwłaszcza tych, którzy zostają nimi po raz pierwszy, boryka się z problemem płaczących niemowląt. Czy to głód, czy to brudna pielucha a może kolka ? To ostatnie przeraża niemal wszystkich, bo jak mantrę powtarza się z ust do ust, że jedynym "skutecznym lekarstwem" na kolkę jest ją przeczekać. Pytania cistą się jedno za drugim a płacz łamie nasze serca, gdy nie wiemy jak maluszkowi pomóc. Każdy marzy wtedy o magicznym "wyłączniku płaczu dziecka".
I oto jest :)
W czym tkwi jego sekret?
Autor, ceniony pediatra i ekspert od rozwoju dzieci, dzieli się swoimi teoriami o płaczu niemowląt i prawdziwych przyczynach powstawania kolki. Czy wiecie czym jest "czwarty trymestr" i jaki ma on wpływ na dziecko? Ja dowiedziałam się dopiero z książki. Dowiedziałam się również na czym polega metoda 5"S" , czyli sztuka uruchomienia magicznego "wyłącznika płaczu". I choć nie mam w tej chwili niemowlaka pod ręką, by tą całą wiedzę sprawdzić w praktyce, to analizując moje wcześniejsze doświadczenia z Oliwierem, dochodzę do wniosku, że to faktycznie może działać :)
Wystarczy zrozumieć potrzeby tak maleńkiego dziecka, co z tą książką zapewne będzie łatwe a w dodatku przyjemne.
Sam sposób "podania" wiedzy jest bardzo sympatyczny, dowcipny i zapadający w pamięć. Wszystko wypunktowane, co najważniejsze wyróżnione, zakreślone i przedstawione w bardzo przejrzysty sposób. Towarzystwo zabawnych obrazków świetnie uzupełnia książkę.
Jeśli spodziewacie się dziecka albo maluch już jest na świecie a wy, tak jak ja cztery lata temu, zastanawiacie się co jeszcze możecie zrobić by mu pomóc, żeby wreszcie przestał płakać, wpiszcie książkę "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy na Waszą listę MUST HAVE.
źródło:http://www.urwiskowo.com.pl/2012/10/najszczesliwsze-niemowle-w-okolicy.html
gość
06-11-2012, 12:59:52

Wspaniała książka! To powinna być obowiązkowa lektura każdego młodego rodzica.
www.strefadzieci.net

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: