Reklama:

Dyschezja u noworodka 6 tyg (2)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
31-03-2009, 17:12:00

Witam

Moja corka wczoraj skonczyla 6 tyg, od 5 tygodnia wydawalo nam sie ze ma kolki, plakala tak z przerwami 1 godzinke wieczorem, im jest starsza tym jest to dluzej, zaobserwowalismy ze placze tylko wtedy jak ma zrobic kupke lub oddac gazy, np jak spi rano i robi kupke to placze, dzisiaj bylysmy u pediatry kazala okroic diete, ktora juz jest okrojona jem tylko ryz indyka , ryby , marchewke, i wedline i zolty ser, chleb razowy lub bialy, jablka prazone, wszystko oczywiscie gotowane, nic smazonego, wiec rezygnuje z zoltego sera i ryb. Objawia sie to u niej takimi jakby atakami, jak przestanie ja bolec to przestaje plakac, ale jak zaczyna plakac wchodzi na bardzo wysokie tony i az sie zanosi, jak lezy u nas na brzuszku lub na ramieniu nie placze a gdy ja odkladamy do lozeczka placze np gdy chcemy jej zmienic pieluszke lub gdy kladziemy ja prosto. Ostatnio nawet bardzo niespokojnie zasypia. Po kapieli jej przechodzi tzn uspokaja sie i zasypia i budzi sie dopiero w nocy na jedzenie i jak idzie kupka. Ja nie jestem przekonana ze to kolka czy moze to cos innego. Pozdrawiam

Justyna Krajewska
Liderka opinii
03-04-2009, 19:11:00

Witam!
Objawy nie wskazują jednoznacznie na dyschezję. Dlatego oprócz modyfikacji diety rozważyłabym włączenie leku poprawiającego motorykę przewodu pokarmowego np.Debridat. A czy rozważaliście Państwo, że dziecko poprostu domaga się stałego kontaktu z którymś z rodziców - pisze Pani, że zawsze płacze odkładana do łóżeczka lub kładziona do przewijania, a uspokaja się na rękach lub połozona na brzuchu rodzica.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: