Reklama:

Dziecko nie chce pić Nutramigenu (2)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
03-10-2004, 17:32:00

Proszę o porade. Moja pediatra zlecila mojemu dziecku (3-miesiące) Nutramigen z powodu wysypki - podejrzewa alergie na mleko, ale dziecko NIE CHCE TEGO PIĆ!!!

Co mam robić?
Forumowicz
08-10-2004, 13:40:00

Witam!

Jeżeli pediatra podejrzewa u niemowlaka alergię na bialko mleka krowiego, to Nutramigen jest odpowiednią mieszanka leczniczą.

Niestety rzeczywiście z powodu przykrego smaku i zapachu wiele dzieci nie chce pić tego preparatu. Rozwiązania są dwa.

1) okrutnie weźmiesz dziecko "na przetrzymanie" - naprawdę głodne i zdesperowane powinno wypić każde mleko, a z czasem się przyzwyczai

2) alternatywą jest poszukanie innego mleka. W leczeniu alergii na mleko u niemowląt można też stosować nieco smaczniejszy Bebilon Pepti.

Są też preparaty sojowe (Bebilon Sjowy, Prosobee, Isomil), które są najsmaczniejsze z wymienionych. Zasadniczo nie zaleca się ich jako leczenie pierwszego rzutu (zwłaszcza u najmłodszych niemowląt), ale w ostateczności, gdyby dziecko nie chciało pić nawet Bebnilony Pepti, to można spróbować.

Decyzja odnośnie zmiany Nutramigenu na co innego musi być skonsultowana z Twoim pediatrą, który wypisze receptę na inne mleko.

Pozdrowienia
J.Kwiecień
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: