Reklama:

Eksperymenty w kuchni (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
22-10-2012, 12:22:58

Witam jestem mamą poszukującą ciekawych smaków i przypraw w mojej kuchni. Bardzo dużo wschodnich przypraw jak imbir, kurkuma, curry, chilli, opanowało nasz rynek co mnie bardzo cieszy ale nie jestem pewna czy dla mojej 9-miesięcznej córeczki jest to dobre. Od jakiego wieku można wprowadzać do dań tego typu przyprawy? Czy kuchnia wschodnia jest odpowiednia dla polskich dzieci, i czy przy karmieniu mlekiem jest to bezpieczne dla ich układu pokarmowego?
Pozdrawiam
Zosia
Początkująca
22-10-2012, 14:35:14

Pani Zosiu, wymienione przyprawy nie są odpowiednie dla delikatnego układu pokarmowego niemowlęcia i zdecydowanie radziłabym wstrzymać się z ich podawaniem. Proponuje skorzystać z rodzimych, bardziej delikatnych przypraw tj. koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia. Nawiązując do drugiego Pani pytania - kuchnia wchodnia jest pojęciem zbyt ogólnym, dlatego trudno na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Trzeba byłoby odnieść się do poszczególnych składników potrawy, którą ewentualnie chcielibyśmy podać maluchowi.
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: