Reklama:

elocom a ciemieniucha (3)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
22-10-2004, 21:09:00

przeczytalam w temacie "ciemieniucha" o wyleczeniu tej dolegliwosc przy pomocy elocomu. Nie jestem ekspertem ale o ile dobrze pamietam to elocom nie powinien być stosowany u malych dzieci na dużych powierzchniach ciala, a główka stanowi dosc dużą powierzchnię. gdy moj syn byl maly mielismy duze problemy ze skóra uczulenia itd; pediatra zapisal elocom a chwile pozniej alergolog az sie za glowe zlapal i kazal mi natychmiast odstawic. Ciekawa jestem opinii eksperta, poazdrawiam R.
Forumowicz
23-10-2004, 10:00:00

Witam!
Uwaga zasadniczo słuszna, Elocom na pewno nie jest tzw. "lekiem pierwszego rzutu" na ciemieniuchę, aczkolwiek wiem z doświadczenia, że tego typu zmiany na skórze głowy czasami są na podłożu alergicznym. Zauważ że w tamtym poście było napisane, że Elocom zlecił pediatra, czyli pewnie mial uzasadnione podejrzenia w takim kierunku.

Na pewno w przypadku "zwykłej", niepowikłanej ciemieniuchy, jako pierwsze powinny być stosowane oliwki lub łagodne maści i płyny złuszczające, dostępne bez recepty. Przy braku poprawy należy zasięgnąć porady pediatry.
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Forumowicz
23-10-2004, 10:04:00

Aha, i jeszcze co do powierzchni ciała - również mogę tylko potwierdzić: u małego dziecka cała głowa to średnio aż 22% powierzchni całego ciała!! (u dorosłego tylko 9% ...)

Wprawdzie część owłosiona to tylko część głowy, a Elocom w płynie nie wchłania się aż tak jak nałożony w maści, ale rzeczywiście należy zachować ostrożność i na pewno nigdy nie stosować tego leku bez konsultacji z lekarzem.

Pozdrawiam
Jarosław Kwiecień
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: