Reklama:

Eurespal w czasie stosowania leków Serevent i Budesonid (2)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
16-11-2004, 14:44:00

W nawiazaniu do poprzednie wiadomosci "eurespal a alergia" mam zapytanie.....
Mój syn ma 7 lat. Od trzech miesięcy zażywa Serevent i Budesonid ***. Maly mial przewlekly kaszel, lekarz postawił diagnozę "nadreaktywność oskrzelowa" po zastosowaniu tych leków kaszel minął w ciagu kilku dni :). W ciagu tych trzech miesiecy mieliśmy dwa razy w domu infekcję u innych domownikow i maly znowu zaczynal kaszleć. Pediatra przepisal za kazdym razem Eurespal i kaszel przechodzil.
Mam zapytanie, czy bezpieczne jest stosowanie Eurespalu w kombinacji z wymienionymi i lekami i czy mozna założyc, że skoro na małego zadzialał tzn ze jego kaszel ma podloze alergiczne. Testów jeszce nie robilismy, byla robiona spirometria - zwykla i wysilkowa - niektore parametry były poniżej normy, ale wiekszosc w dolnych granicach normy. Kontrolna wizyta u pulmonologa dopiero za trzy msc.
Pozdrawiam R
Forumowicz
16-11-2004, 21:03:00

Witam!
Połączenie Eurespalu ze wziewnymi Budesonidem i Sereventem jest bezpieczne. Co do alergii - jest prawdopodobna, ale sama poprawa po wziewach lub Eurespalu nie jest 100% dowodem na tło alergiczne. Trzeba przeanalizować całość obrazu klinicznego i zrobić dalsze badania - ich dobór zależy od decyzji alergologa (pulmonologa), który będzie prowadził dziecko.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: