Reklama:

Eurespal w leczeniu alergii (4)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
11-11-2004, 13:49:00

Mam pytanie czy Eurespal moze być stosowany jako środek na likwidację kaszlu alergicznego? Dziecko jest leczone w tym kierunku (Tilade mint3x2, singulair, aerius 5ml) ale pomimo tego kaszle i to czasami dosyć często.
Lekarz immunolog kazał mi dobierać leki na zasadzie prób np. sprawdzać czy lepiej dziala Tilade czy Cromogen (wziewny) stąd też zastanawiam się czy nie powinien ulec zmianie Aerius na jakiś inny lek antyhistaminowy.
Czy jest jakiś najnowszy lek, który wykazuje się wysoką skutecznością w zapobieganiu objawów alergii?
Forumowicz
12-11-2004, 12:41:00

Witam!
Eurespal ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, ale zasadniczo jest lekiem do krótkotrwałego podawania przy zaostrzeniu objawów - można go dać na kilka dni żeby wygasić kaszel, ale nie zaleca się go w leczeniu przewlekłym.

Singulair i Aerius są właśnie tymi najnowocześniejszymi lekami na rynku. Leki przeciwhistaminowe inne niż Aerius mają zwykle więcej działań niepożądanych (głównie senność), ale oczywiście nie da się wykluczyć że na konkretne dziecko coś innego będzie działać lepiej. To rzeczywiście jest często metoda prób i błędów.

[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
16-11-2004, 13:04:00

Witam, mam pytanie odnośnie Eurespalu. Bardzo mnie zdziwiło, że jest to lek używany w leczeniu alergii. Moje alergiczne dzieci (obydwoje) nie stosują go ponieważ w przeszłości ilekroć podawałam im to lekarstwo dochodziło do wymiotów. Teraz gdy mają infekcje na pytanie lekarza "czy przepisać Eurespal" mówię - nie. Czy słusznie? Zamiast Eurespalu podaję sprawdzony Pyrosal.[addsig]
max.ma
Forumowicz
16-11-2004, 20:54:00

W informacji medycznej dot. Eurespalu (przypuszczam, ze w ulotce leku również) jest dokładnie opisany mechanizm jego działania biologicznego, które jest działaniem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym i ta komponenta przeciwalergiczna jest faktem. Jeszcze raz podkreślę, że nie jest to lek do leczenia długotrwałego, ale doraźnie w zaostrzeniach ze strony układu oddechowego, zwłaszcza na tle infekcji, może być bardzo przydatny.

Tak jak przy każdym leku są dzieci, na które Eurespal działa dobrze i takie, które go nie tolerują- np. ze względu na specyficzny smak. I jak najbardziej ma Pani racje, że mozna znaleźć dla niego wiele alternatyw, choćby wspomniany Pyrosal.[addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: