Reklama:

Gorączka u 5 tygodniowego dziecka (2)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
09-07-2009, 13:00:00

Panie Doktorze, moja 5 cio tygodniowa córeczka ma stan podgorączkowy( 37, 5-37, 8) od dwóch dni. byliśmy u lekarki, która stwierdziła, że dziecko jest przegrzane Faktycznie dwa dni temu, zanim wystąpiła gorączka , mała długo była na dworze - 3 godziny , ale cały czas w cieniu
Lekarka kazała częściej przystawiać dziecko do piersi i podawać paracetamol 3 razy dziennie Tak też robię , ale nie widzę żadnej poprawy Owszem gorączka spada zupełnie, ale po 8-9 godzinach rośnie znowu do 37, 5 albo ciut więcej jutro mamy iść do kontroli, ale jestem juz bardzo zmartwiona Dziecko jest tez bardziej senne , a gdy a gorączkę rozdrażnione Zadnych innych objawów nie ma
Co Pan o tym sądzi, Doktorze?
[addsig]
Beolha
Liderka opinii
10-07-2009, 16:41:00

Witam!
A w jaki sposób prowadzi Pani pomiar temperatury? Mam na myśli miejsce mierzenia temperatury i uwzględnienie faktu, że temperatura w różnych punktach ciała różni się do siebie i o gorączce mówimy w przypadku wzrostu temperatury powyżej 38 stopni.
Jeśli uwzględniono powyższe założenia,to w przypadku braku możliwości ustalenia puntku wyjścia ewentualnej infekcji wskazane byłoby wykonanie postawowych badań: morfologia i badanie moczu. [addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: