Reklama:

haemophilus parainfluenzae (3)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
03-04-2007, 12:32:00

mój 7 miesięczny synek miał robiony wymaz z gardła.wyszło że ma bakterie haemophilus parainfluenzae +++-wzrost obfity.jest także wrazliwy na :ampicyline,amoksycylina+klawulonowy,cefuroksym,trimetoprim+sulfametaksazol,amytromycyna,cefaclor. Wrażliwość wychodowanych drobnoustrojów na antybiotyki :Uw.obecna flora fizjologiczna Sheptococus(nie wiem czy to poprawna nazwa bo jest nieczytelna) z prym nividam++++ i Neipenia ++.pamiętam ,że dostawał antybiotyki na które jest wrażliwy-ceclor i summamed-ale to było przed badaniem.często jest chory-kaszel,katar,zapalenie ucha.w 6 tygodniu życia miał zapalenie płuć i byliśmy w szpitalu 10 dni.teraz znów ma katar.był szczepiony na HIB..
proszę powiedzię mi o co w tym chodzi,czy to coś poważnego.bo lekarz powiedział,że bedzie ciężko i nic więcej...kazał podawać dziecku spray do nosa IRS 19.
dziękuję
[addsig]
Anna Piorun
Liderka opinii
08-04-2007, 11:37:00

Witam!
Zaproponowane postepowanie jest jak najbardziej prawidłowe. Po leczeniu antybiotykiem włączono leczenie immunomodulujace, które ma pomóc w eliminacji nieprawidłowej flory bakteryjnej. Wskazane jest wykonanie kontrolnego badania po zakończeniu leczenia IRS.
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
22-04-2024, 14:13:37

Dzień dobry. Potrzebuje pomocy. Córka od października kaszle wymiotuje flegma. Ma katar i stan podgoraczkowy do 38.wzieła 5 ntybiotyków. Pomagaja ale na krótko. Po 2, 3 tygodniach to samo. Leżała w szpitalu wykryto bakterie hemophilus parainfluenza. I teraz chca jej dac 6 antybiotyk czy to normalne.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: