Reklama:

ile 1 miesięczny wcześniak powinien zjeść jednorazowo na karmienie butelką (4)

Forum: Zostałam mamą

Początkująca
04-03-2012, 09:24:16

Witam,
proszę drodzy rodzice o opinię... Moja córeczka właśnie skończyła miesiąc, karmię ją Bebilonem. Ostatnio zaczęła zjadać na jednorazowe karmienie 80-100 ml, jednak zaczęła się budzić i domagać jedzenia nie co 3 h, ale co 2h. Dodam, że jest wcześniakiem urodzonym w 33 tyg. ciąży.
Ostatnio mój lekarz pediatra powiedział, że jednorazowo powinna zjeść do 100 ml. Ale czy to, że po zjedzeniu takiej porcji budzi się częściej nie oznacza, że powinnam dawać jej więcej jedzenia? Może któraś z Was wie ile powinno średnio zjadać takie maleństwo?
Próbowałam przeliczyć wg podawanych wskaźników, ale mnie interesuje jak to wyglądało u Was w praktyce.
Nie chciałabym również przekarmić dziecka.
Proszę o poradę
Komentatorka
05-03-2012, 23:29:01

to znalazłam w internecie
Postępowanie dietetyczne w pierwszych tygodniach życia, zwłaszcza u małych i niedojrzałych wcześniaków, musi być bardzo ostrożne.
W pierwszym okresie, trwającym około 20?50 dni, nie należy kłaść szczególnego nacisku na przyrost ciężaru ciała. Jest to okres, w którym ustrój wcześniaka dokonuje dużego wysiłku związanego z opanowaniem wstrząsu porodowego i przystosowaniem się do warunków środowiska zewnętrznego. Ilości pokarmu zwiększamy bardzo powoli i stopniowo.
Wcześniaki należy karmić co trzy godziny, a czasem nawet częściej.
W maleńkim ciałku mieści się odpowiednio mały żołądek. Oznacza to, że aby przybrać na wadze, dzieci urodzone przed czasem potrzebują wielu częstych, niewielkich objętościowo posiłków.
Skorzystaj z naszych porad dotyczących karmienia wcześniaków:

*** Każde dziecko jest inne. Stosuj się do zaleceń pediatry.
Podaj dziecku smoczek. Nawet, jeśli jest karmione przez sondę, przyzwyczai się w ten sposób do wrażeń towarzyszących karmieniu butelką. Wypróbuj różne rodzaje smoczków i zobacz, który z nich maluszek zaakceptuje.
Notuj pory karmień i objętość posiłków.
Monitoruj rozwój dziecka za pomocą otrzymanych od lekarza wykresów przeznaczonych dla wcześniaków.
Wprowadź regularne pory snu i aktywności.
Zanim przystąpisz do karmienia upewnij się, że dziecko całkiem się obudziło.
Nie zmuszaj dziecka do jedzenia. Jeśli wolno ssie, zaciska usta lub odwraca głowę, pewnie już się najadło.
Karm na żądanie, nie przestrzegaj za wszelką cenę ustalonych pór posiłków. Wyniki badań dowodzą, że karmienie na żądanie korzystnie wpływa na tempo rozwoju dzieci urodzonych przed czasem.
Stopniowo, adekwatnie do tempa rozwoju malucha wprowadzaj stałe pokarmy.
Skorzystaj z pomocy rodziny i przyjaciół, a sama postaraj się nieco odpocząć.
gość
12-10-2016, 22:46:42

Witam moja còra ma 36tygodni i jest wcześniaków bo urodziła się w 34tygodniu . A w szpitalu wmuszaaja w nią 50ml. Mleka matki co 3 godziny . Czy to jest poprawne żywienie jak dziecko samo zajada 25-30ml. Co trzy godziny . A reszta sada. Proszę o poradę bo już jest niespokojny i ma wzdety brzuszek.
gość
20-08-2021, 14:05:00

Moja córka urodzila się w zakończonym 35 tygodniu ciazy z waga 2 kg. W szpitalu kaza jeść takiemu dziecku zwiększając porcje o 10 ml każdego dnia. Przykładowo dziś ma 6 dni i porcja ton8x60 ml mleka. Dodam że dziecko Ledwo wypija 40. Najchętniej 25 ml i już ma dość. Reszta to wciskanie na siłę. Zaczelam się denerwować bo moim zdaniem dziecku tak małemu nie.powinno się.dawac takich ilości za wszelką cenę. Maluch sam wie kiedy nasycił się żołądek. Nie wiem co to za metody karmienia..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: