Reklama:

immunomodulatory (5)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
17-09-2004, 12:42:00

Witam!!!! Chciałabym zapytać czy preparat Bio-Marine można podawać 5-latkowi? Czy preparat ten jest w kapsułkach a może i w syropie??? A może jakiś inny naturalny specyfik na wzmocnienie systemu immunologcznego??? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam!!!!
Forumowicz
19-09-2004, 09:28:00

Witam!

Nie wiem czy dobrze myslę- czy chodzi o ten preparat z wątroby rekina? Tam są głównie tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe, mające korzystnie modulować układ immunologiczny.

Jako lekarz mogę powiedzieć, że takie coś dawane 5-latkowi w rozsądnych dawkach na pewno nie zaszkodzi, olbrzymia większośc dzieci w Polsce spozywa za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale z drugiej strony nie oczekuj żadnego cudu.

Tzw. kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są zdrowe, według wielu badań zmniejszają nasilenie stanu zapalnego, moga nieco poprawić przewlekłe objawy astmy, ale u dzieci powinniśmy przede wszystkim osiagnąć to dietą- mniej czerwonego, tłustego mięsa, 2-3 razy w tygodniu ryby, więcej oliwy z oliwek zamiast masła. Jeżeli dziecko chce coś pogryzać, to orzeszki ziemne, a nie chipsy itd.

Zmianą diety osiągniesz ten sam efekt bez wydawania pieniędzy na odżywkę w kapsułkach i dodatkowo przyzwyczaisz dziecko do zdrowego odżywiania!

Pozdrawiam!
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
19-09-2004, 14:00:00

Witam!!! Dzięki za wypowiedź- mądrze powiedziane - dostosuje się i nie będę szpikować Mikiego specyfikami, zwrócę uwagę na rozsądniejszą dietkę. Dzięki- Pozdrawiam!!! DADA
gość
20-09-2004, 14:52:00

A czy male dzieci moga jesc tyle ryb. Podobno ryby bardzo uczulaja male dzieci?!
Forumowicz
24-09-2004, 22:22:00

Ryby rzeczywiście są pokarmem uczulającym. Nie zaleca się rutynowego podawania ich w pierwszych dwóch latach życia, zwłaszcza dzieciom obciążonym rodzinnie alergią.

Jednak od 3. roku bardzo wskazane jest spożywanie ryb 2-3 x w tygodniu, są bowiem niezastapionym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

inhalacje
Czy stosujecie inhalacje przy leczeniu infekcji u swoich dzieci? Słyszałam, że bardzo pomagają nawet przy leczeniu zwykłego kataru? Nie mam na razie inhalatora i zastanawiam się czy warto kupić.
Chcemy poznać Twoją opinię!
Cześć! 🌟 Chcielibyśmy jako Redakcja Serwisu poznać Twoją opinię na temat tworzonych przez nas treści: newsów, porad i artykułów pochodzących spod pióra lekarzy, a także copywriterów medycznych. Twoim zdaniem jakich tekstów brakuje na platformie albo której tematyce poświęciliśmy zbyt mało przestrzeni wydawniczej? 📚 Czekamy na sugestie, które pozwolą nam rozwijać ForumPediatryczne.pl. 🩺💡 Dużo zdrowia! Redakcja 😊
Plamki przy infekcjach wirusowych
U mojego dziecka od pol roku pojawia sie pokrzywka na twarzy w czasie przeziebienia, temperatury. Zawsze kiedy pojawia sie plamki na twarzy to wiem juz ze bedzie synek chory. Czy u kogos dziecko tez tak mialo?
gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
Reklama: