Reklama:

interpretacja wyników (3)

Forum: Pediatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
21-11-2004, 14:49:00

Panie doktorze! Moja córka skończyła 13 m-cy. Od dłuższego czasu zauważam w jaj kale kawałki nie strawionego jedzenia, głównie warzyw. Poza tym w ciągu ostatniego miesiąca dwa razy miała biegunki. Pediatra doszukuje się podłoża alergicznego. Badanie kału pod kontem pasożytów i na posiew wyszło dobrze. Ale niepokoją mnie jej badanie krwi, widzę, że jest w nim pare odchyleń od normy, przede wszystkim chodzi mi o płytki krwi. Tak więc pozwole sobie je napisać bo do lekarza idę dopiero w środę i chyba do tego czasu nerwy mnie zjedzą.
WZB 9.50 [103 / ul]
RBC 4.79 [106/ul]
HGB 13.1 [g/dl]
HCT 38.1 [%]

Wskaźniki czerwonokrwinkowe:
MCV 79.7 [fl]
MCHC 34.3 [g/dl]
MCH 27.3 [pg]
RDW 12.0 [%]

PLT 496 [103]
MPV 7.0 [fl]

Rozmaz (pomiar automatyczny):
Wart.b. NEUT 2.09 [103/ul]
% NEUT 22.0 [%]
wart.b LYMPH 6.13 [103/ul]
% LYMPH 64.5 [%]
wart.b MONO 0.46 [103/ul]
% MONO 4.8 [%]
wart.b EO 0.21 [103/ul]
% EO 2.2 [%]
wart.b BASO 0.03 [103/ul]
% BASO 0.3 [%]
wart.b LUC 0.60 [103/ul]
% LUC 6.3 [%]
Będę wdzięczma za interpretację tych wyników. Spotkałam się z opinią, że normy które mam tu obok wypisane są dla osób dorosłych i stąd te odchylenia. Wolę się jednak upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedz.
gość
21-11-2004, 14:51:00

Dodam, że jak były robione te badania córka była po kuracji antybiotykowej bo dodatkowo miała infekcję gardła. O ile ma to w ogóle jakieś znaczenie.
Forumowicz
21-11-2004, 22:42:00

Witam!
Co do niestrawionych resztek w kale to polecam ten tekst:
http://www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=82

Taki objaw to jest w olbrzymiej większości przypadków stan normalny u dzieci w tym wieku. Biegunki na podłożu infekcji wirusowych zdarzają się często na jesień, a u małych dzieci biegunka może towarzyszyć praktycznie każdej infekcji dróg oddechowych (tzw. biegunka przyinfekcyjna), więc na tej podstawie trudno naprawdę wysnuwać jakieś daleko idące wnioski.

Wyniki też wyglądaja dobrze. Płytki są rzeczywiście nieznacznie podwyższone, ale większość infekcji sprzyja ich zwiększonemu wyrzutowi do krwi, więc można to wytłumaczyć. Naturalnie proszę nie rezygnować z wizyty u lekarza, ale myślę, że może się Pani uspokoić [addsig]
Pozdrawiam! <br>Jarosław Kwiecień <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: