Reklama:

interpretacja wyników (6)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
01-03-2007, 10:13:00

Proszę o zinterpretowanie wyniku badania usg głowy mojego 3-miesięcznego syna: widoczna asymetria komór bocznych, komora boczna lewa jest szersza. Wskaźnik komorowo-czaszkowy -0,34.
Komora III, IV i zbiornik podstawy mózgu są nieposzerzone.
Przestrzenie podtwardówkowe:
str.prawa - 3,6 mm
str.lewa - 4,9 mm
Szczelina podłużna mózgu o szer. ok3,5 mm
Pozostałe struktury mózgowia bez zmian

Wcześniejsze badanie natomiast różniło sie tym:
str.prawa - 1,4 mm,
str.lewa - 2,7mm
Początkująca
01-03-2007, 14:06:00

witaj , mmam synka 4 msc i od urodzenia mamy usg głowki, przez 2 pierwsze miesiace wszystko ok, od 3 msc komora lewa wskaźnik 0,4, reszta bez zmian czyli komora prawa, III i IV. zaokraglony łuk czołowy, Neurolog kazała nic z ty narazie nie robic bo cały czas sie ten wskaźnik utrzymuje w jednej mierze, nie sącza sie wody wiec to nie wodogłowie. Narazie jest OK, czesto sie zdarza to sie samo :wchłonie" zniknie, Wiec i tak pytaj neurolga
Agata
Liderka opinii
03-03-2007, 13:14:00

Witam!
Jeżeli dziecko rozwija sie prawidłowo, to taki obraz usg glowy wymaga kontroli i oceny czy przestrzeń podtwardówkowa nadal sie poszerza. Za prawidłową uznaję się wartość 6 mm. Zachęcam do lektury linku:
http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,353,Wodniaki%20podtward%F3wkowe
[addsig]
Pozdrawiam! Agnieszka Krzywicka Ekspert Medforum Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
gość
14-11-2022, 21:06:48

Witam mam synka rocznego byliśmy.u neurologa i ma.podejrzenie wodogłowia wskaźnik evansa wynosi 0,04 widoczne rogi czołowe komór bocznych poszrrzone do 10mm-13mm i przestrzeń przymózgowa nad płatkami czolowymi poszerzpna do 7mm proszę pomóżcie
gość
14-11-2022, 21:08:42

Treść zablokowana przez moderatora

gość
14-11-2022, 21:09:19

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pasożyty
Witam mam do państwa pytanie gdyż pojawiła się u jednego domownika glista ludzka cała rodzina dostała przepisany zentel oprócz 4 letniego dziecka które najpierw musi zrobić badania kału i moje pytanie brzmi czy jest sens brania leku szybciej niż dziecko czy trzeba jeszcze poczekać aż będą wyniki badań i wtedy dopiero wszyscy mają wziasc zentel czy nie ma do rzeczy różnica 7 dni ?
gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
gość
Ból brzucha ciągły u 6-latki
Dzień dobry Córka od ponad roku skarży się na ból brzucha. Dwukrotnie w odstępie 10 m-cy miała USG, które nic nie wykazało. W 08.2023 wyszła obniżona hemoglobina. Od września bierze żelazo Ferum, wit B, Wit C, Sanprobi IBS, kwas foliowy. Jest pod opieką hematologa. Obecnie wyniki w normie. W 10.2023 we krwi były przeciwciała p. gliscie ludzkiej, dostawala Vermox. W 02.2024 wynik w normie, dodatkowo na toksykaryze wynik ujemny. Tabletki typu nospa lub ibuprofen, ciepły termofor nie działa w opinii dziecka. Jeżeli jest zajęta zabawa, to się nie skarży, ale w innych przypadkach boli ją od przebudzenia, do zaśnięcia. Zdarzało się że przychodziła w nocy, zbudzona bólem. Chodzi do przedszkola. Ma apetyt, normalny stolec - ciemny z uwagi na żelazo. Do por. Gastroenterologicznej dziecięcej czeka się się ok 7 m-cy. Jak pomóc, co jeszcze zbadać? Pediatra proponuje wizytę u psychologa...
gość
Klacid
Mój syn (7lat), poręcza zażywania Klacidu miał straszne bóle brzucha . Najbardziej nasiliły się jakoś w 5-6 dobie. Antybiotyk postawił Go na nogi dosłownie w ciągu 2 dni , natomiast teraz walczymy z bólami brzucha , próbując znaleźć przyczynę . Wszystko zaczęło się kiedy dostał Klacid na anginę . Uważajcie , to mocny antybiotyk , warto skonsultować się odrazu z pediatrą jak tylko pojawią się jakiekolwiek skutki uboczne .
Reklama: