Reklama:

Jak pielegnowac skórę niemowlaka (9)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
20-05-2011, 09:01:52

jestem w 8 miesiącu ciąży, za niedługo będę rodziła dziecko, bardzo chciałabym się dowiedzieć jak pielęgnować skórę dziecka od dnia narodzin? to moje pierwsze dziecko
gość
20-05-2011, 09:23:17

ja co prawda jestem w 3 miesiącu ale zbieram informacje, proszę o pomoc z pielegnacją skóry niemowlaka
Początkująca
21-05-2011, 20:10:49

Skóra noworodka jest bardzo delikatna,z widocznym w pierwszych dniach rumieniem.Często na czole, plecach, ramionach, małżowinach usznych pokryta jest włoskami zwanymi lanugo, które wypadają w pierwszym tygodniu poprzez wycieranie.Maż płodowa ma znaczenie ochronne.Po wchłonięciu mazi skóra staje się sucha i może się łuszczyć.Naskórek łatwo ulega uszkodzeniu i podrażnieniu.Pielęgnacja skóry polega na:
Żeby dokładnie zapoznać się z pielęgnacją dziecko proponuę zajęcie w szkole rodzenia.
Agnieszka Boratyńska Położna Szpital Specjalistyczny Św.Zofii w Warszawie. Patronem porad jest producent Alantanu i Alantan Plus oraz linni dermo kosmetyków alantandermoline
Początkująca
23-05-2011, 19:58:57

Bardzo przepraszam, ale ukazała się niepełna odpowiedź.Pielęgnacja skóry polega głównie na;
Utrzymaniu jej w czystości,
Doborze odpowiednich kosmetyków,
Ochronie przed działaniem szkodliwych czynników takich jak słońce,mróz, wiatr, mocz, kał.
Agnieszka Boratyńska Położna Szpital Specjalistyczny Św.Zofii w Warszawie. Patronem porad jest producent Alantanu i Alantan Plus oraz linni dermo kosmetyków alantandermoline
gość
24-05-2011, 12:44:22

Witam
"Odpowiednie kosmetyki" to dosyć ogólne pojęcie. W drogeriach i aptekach półki aż uginają się od "najlepszych" kosmetyków dla dzieci. Na co zwracać uwagę przy wyborze? Czy są jakieś "pożądane" składniki, albo takie, które moga zaszkodzić maluszkowi?
Początkująca
24-05-2011, 13:04:11

Ja polecam np. serię kosmetyków alantandermoline, które w swoim składzie zawierają alantoinę, która przyspiesza regenerację naskórka i d-pantenol który reguluje gospodarkę wodną, zapewniając skórze elastyczność.Są to kosmetyki przeznaczone do codziennej pielęgnacji skóry niemowląt, dzieci i dorosłych.
gość
01-06-2011, 07:16:51

Osobiście nie jestem za eksperymentowaniem z drogeryjnymi specyfikami, gdyż wiem, że często kończą się podrażnieniami. Ja uderzyłam w półki apteczne i kupiłam dla mojego malucha dermokosmetyki marki A-derma; są naprawdę dobre i jestem spokojna a skórę Gabrysia, ponieważ są hypoalergiczne i robione na naturalnej bazie z wyciągu z owsa rhealba. Jego skóra jest teraz w świetnej kondycji, moja też, bo czasem mu "podbieram" jego adermowe kremiki
Komentatorka
11-08-2011, 18:51:24

Witam najlepsze dla niemowląt są kosmetyki z serii Johnson's.Jeśli wasze maluszki są alergikami to najlepsze bedą kosmetyki firmy allerco.
Wtajemniczona
11-08-2011, 19:24:08

Ja po urodzeniu uzywałam kosmetykow bambino i bylam bardzo zadowolona. Stosowalam szampon do włosów, mydło, oliwkę i krem pielęgnacyjny do twarzy. Na pupkę kupiłam krem ziaji przeciw odparzenim, również bardzo dobry.
W szkole rodzenia panie połozne polecały kosmetyki hipp mówiły, iż mało uczulają różnie odnosiły się do Jonshon ale wiadomo, że to zależy od dziecka.
Jak urodzisz maluszka to będziesz wiedziala jak o niego dbać. Moja mała miala bardzo sucha skóre na nadgarstkach i przy stopach ale systematyczne smarowanie zniwelowało ten problem.
Później pojawił się nam problem suchości związanej z alergią na mleko i kąpiemy małą w emolium i co trzy godziny jest smarowana

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
ukaszenia owadów
co stosujecie na takie problemy? Mój mały zawsze sie okrutnie drapie jak go coś pogryzie, stosowane już były żel, plastry, domwe sposoby cytryna, cebula nic nie działa :( co mogę jeszcz zastosować?
gość
Skolioza 12 latka, ugniatanie międzyżebrowe
Witam, mojej córce zdiagnozowano skoliozę. Dotychczas miała rehabilitację związaną z nadmiernymi przykurczami, co przyczyniło się do skrzywienia bioder i w dalszej kolejności poszedł kręgosłup. Ćwiczymy regularnie, i przykurcze ustąpiły. Na skoliozę zalecono nam ugniatać po dwie minuty, po obu stronach, na wysokości sutka między żebrami, dwa razy i dwa razy dziennie. Jak nazywa się ta metoda? Czy ona coś daje? Czy można zrobić ją źle? Czy jest bezpieczna? W jaki sposób ma to pomóc?
gość
Noszę pampersy
Mam 13 lat i raz niechcący zmoczyłem się do łużka bo może się zdarzyć. I mama zaczeła mi zakładać pampersy kupiła mi chłopięce rajstopy i na noc zamiast piżamy zakładała mi pampersa rajstopy i koszulkę zapinanom od dołu takom jak małym dzieciom. Raz moja dziewczyna przyszła do mnie na nockę ale gdy był wieczór i moja dziewczyna jeszcze o niczym nie wiedziała to moja mama weszła do pokoju i zaczeła mnie przebierać w pampersa rajstopy i koszulkę dla dzieci. Wszystko wytłumaczyłem mojej dziewczynie. Rodzice dziewczyny byli bardzo pomocni i znali dobrze się z moimi rodzicami a z powodu że moja dziewczyna mieszkała blisko więc jej rodzice z kazali do mnie codziennie przychodzić bo uważali że się dobrze znamy l. Ja się wstydziłem a ona też się wstydziła i dzisiaj przychodzi do mnie 8 raz lecz nadal się bardzo lubimy
Najlepszy krem na oparzenia? Maść albo żel?
Witajcie co polecacie na oparzenia u dziewczynki około 10 lat. Poparzenie olejem, żeby ładnie się to zagoiło?
Reklama: