Reklama:

Jak stosować preparaty do nosa u dzieci? (6)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
13-02-2014, 09:31:14

Jestem mamą 2-letniego Mikołaja, często miewa katar i problemy z noskiem. Zastanawiam się jak często mogę podawać mu preparaty zawierające wodę morską?
Komentatorka
14-02-2014, 07:52:30

Preparaty wody morskiej mogą być stosowane zarówno w czasie infekcji przeziębieniowej jak i w profilaktyce, czyli codziennej higienie nosa. W wyborze preparatu warto wziąć pod uwagę jego skład i wynikające z tego właściwości. Powinien to być izotoniczny roztwór chlorku sodu, nie zawierający związków chemicznych i konserwantów, bogaty w mikroelementy i pierwiastki śladowe, nie zawierający gazu i dający drobno rozproszony aerozol, łatwy w podaniu małemu dziecku i dostosowany do jego wieku. Preparatem, który można polecić jest Physiomer, a dodatkowym jego atutem jest to, że może być stosowany nawet u noworodków. Jest to preparat wody morskiej, hipoalergiczny, który łagodzi obrzęk i podrażnienie błony śluzowej, oczyszcza nos z zalegającego śluzu, udrażnia go i ułatwia oddychanie, a zawartość mikroelementów wywiera dodatkowo działanie przeciwinfekcyjne.
W ostrej chorobie przeziębieniowej może być stosowany wielokrotnie w ciągu doby, zazwyczaj 4-6 razy, bez limitu czasowego, tak długo, dopóki utrzymuje się katar czy niedrożność nosa.
U dwulatka, u którego katar nawraca, warto stosować preparat w codziennej higienie nosa, wykorzystując jego właściwości profilaktyczne, zapobiegające przeziębieniom, nawrotom infekcji oraz ich rozszerzaniu się na gardło, dolne drogi oddechowego czy ucho.
Dlaczego higiena nosa jest ważna?
Otóż nos jest wejściem do dróg oddechowych, ale nie tylko nawilża, ogrzewa i oczyszcza powietrze, lecz także stanowi pierwszą linię obrony przed czynnikami zewnętrznymi: kurzem, dymem, pyłkami, alergenami, wirusami, bakteriami, suchym powietrzem czy wiatrem. Kontakt z czynnikami szkodzącymi prowadzi do nieżytu nosa, jego blokady, niedrożności, gromadzenia się nadmiernej ilości śluzu i utrudnienia normalnej funkcji oczyszczającej aparatu rzęskowego błony śluzowej. Regularne, codzienne podawanie roztworu wody morskiej, 1-2 razy na dobę, rozrzedza wydzielinę, oczyszcza nos z nadmiaru śluzu, zanieczyszczeń, wymywa czynniki zakaźne, które wywołują i podtrzymują stan zapalny oraz chroni przed rozprzestrzenianiem się infekcji na inne części układu oddechowego czy ucha środkowego, a także, co jest niezwykle istotne przywraca naturalną funkcję obronną błony śluzowej nosa.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin
gość
03-03-2014, 09:58:23

Popieram Panią Ekspert :) Stosowałam unimer w profilaktyce, codziennie aplikując do noska i zauważyłam, że nasze standardowe problemy z katarem przestały być tak częste. Julka od urodzenia miała problemy z zatkanym nosem, a w trakcie ząbkowania to już w ogóle katorga była. Na dodatek mała ma alergie…ale zaczęłam codziennie stosować unimer hipertoniczny i muszę przyznać, że częstotliwość infekcji się zmniejszyła :)Ten spray jest dobry dla dzieci z alergią, bo wywiera ciśnienie na śluzówkę i ułatwia oddychanie. Małej bardzo pomógł.
Początkująca
18-08-2016, 16:49:20

A czy ten spray mogę stosować u 10 miesięcznego dziecka - http://www.aptekagemini.pl/disnemar-dla-dzieci-aerozol-do-nosa-25ml.html ? Jakich spreyów do noska Wy używacie?
http://ezowymiar.pl/wrozby/wrozby_milosne/czy_zona_mnie_zdradza_-_wejscie.html
gość
05-12-2016, 20:47:59

nam się sprawdził spray nozitix, dziecko przy innych sprayach zwsze mi marudziło że spray jest niedobry, bo jak spływał to zostawial taki nieprzyjemny posmak, ten spray jest gęstszy tak nie spływa i jeśli już to i tak ma taki słodkawy smak, który nie przeszkadza :)
gość
22-03-2017, 11:39:23

Miałam przyjemność przetestować NOZITIX® wraz z moja córką. Już po pierwszej aplikacji byłam mile zaskoczona. Preparat jako pierwsza wytestowałam na sobie, ponieważ męczył mnie uporczywy katar. Pierwsze co mnie zaskoczyło to fakt, że po aplikacji spray nie spływa ze ścianek nosa, co jest wielkim plusem, ponieważ nie odczuwałam już dyskomfortu związanego z ściekającym preparatem. Spray aplikuje się z łatwością. Ciśnienie z jakim jest podawany lek jest odpowiednie, nie za niskie i nie za wysokie. Ogromny plus należy się za prosty i naturalny skład sprayu NOZITIX®: woda oczyszczona, olej z oliwek oczyszczony, glicerol, laktoferyna, sól dwusodowa kwasu 18-B-glicyryzynowego, olej z pachnotki zwyczajnej, dwuwodorofosforan sodu dwuwodny, octan DL-alfa-tokoferylu, totarol, wodorofosforan sodu, olej miętowy, olej z jodły syberyjskiej, sól sodowa EDTA, olej eukaliptusowy. Co bardzo ważne spray NOZITIX® nie wysusza śluzówki nosa. A co najważniejsze jest bardzo skuteczny. Katar ustąpił bardzo szybko. Kolejnym atutem jest to że można go zastosować już u 3 letniego dziecka. Córka z ochotą dała sobie aplikować NOZITIX®. Jest to produkt wielozadaniowy który możemy stosować podczas infekcji nosa o podłożu wirusowym, bakteryjnym i alergicznym, suchości błon śluzowych nosa i katarze. Cena jest adekwatna do jakości. Rynek preparatów na tego typu dolegliwości jest spory i ciężko trafić na naprawdę dobry i skuteczny lek. Ja i moja rodzina już znaleźliśmy ten ideał. Mam nadzieję że NOZITIX® nas nigdy nie zawiedzie :). Polecam z czystym sumieniem niezdecydowanym.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: