Reklama:

Jąkanie się u 3,5 - latka - proszę o radę (5)

Forum: Przypadki pediatryczne

Początkująca
11-03-2005, 17:36:00

Witam, mój synek jakiśczas temu zaczął się jąkać i zacinać. ciekawe jest to, że męczy go to kilka dni, potem zanika a potem znow nawraca. Kilka dni temu znowu zaczął. Tym razem jednak zaniepokoiło mnie to bardziej niż zwykle, ponieważ widzę, że chce coś powiedzieć i denerwuje go to, że się zaciął (z reguły na samogloskach), więc zaczyna ciągnąć dwięk wyżej az do pisku albo niżej, co w efekcie daje bardzo dziwny dzwięk. Jeśli trwa to dłużej, mały zasłania sobie usta:( albo mówi nam na ucho. Do tej pory nie zwracaliśmy na to uwagi ale ponieważ zmieniła się jego świadomośc w tej kwestii, nie wiem co mam zrobić. Dzisiaj powiedziałam mu, że to nic złego, że czasem nie można czegoś powiedzieć, że najlepiej wtedy przerwać i zacząc od początku, że nie nikt się nie będzie śmiał. Byliśmy z nim u logopedy ale wtedy akurat się nie jąkał, logopeda stwierdziła, że aparat mowy jest ok i wszystko jest w porządku a niewyraźna mowa z czasem się wykształci. Czy powinnam udac się raz jeszcze do logopedy (byłam miesiąc temu) czy ewentualnie do innego specjalisty? Jakiego?
Pozdrawiam
[addsig]
grazka, mama Michałka (05.11.2001) i Piotrusia (04.10.2004)
Forumowiczka
11-03-2005, 19:39:00

Witam!
Zapraszam do zapoznanie się z informacjami, które znajdują się tutaj:
http://www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=faq_pac&file=ep&tid=120
Doradzam wizytę u psychologa[addsig]
Pozdrawiam! <br>Joanna Oświęcimska <br>Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Początkująca
11-03-2005, 20:10:00

Dziekuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam[addsig]
grazka, mama Michałka (05.11.2001) i Piotrusia (04.10.2004)
gość
23-06-2022, 11:31:05

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
04-07-2022, 11:43:20

Może problem leży gdzieś w psychice dziecka? Jakie masz podejście do dziecka ? Dziecko nie jąka się bez powodu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: