Reklama:

jakie jedzenie w czasie biegunki (2)

Forum: Karmienie niemowląt

gość
19-11-2012, 10:34:17

Wiem że odpowiednim jedzeniem można pomóc dziecku podczas biegunki. Ja stosuję u mojego synka banany i ryż na gęsto z tartym jabłkiem. Czy są jeszcze jakieś potrawy które mogą pomóc zatrzymać biegunkę?
Początkująca
19-11-2012, 12:54:37

Witam, nie wiem w jakim wieku jest synek, i jak długo trwa zachorowanie - dlatego odpowiem trochę ogólnie. Podczas ostrej biegunki najważniejsze jest nawadnianie (najlepsze do tego celu są płyny nawadniające np HiPP ORS 200), jednak równie ważne jest także odpowiednie żywienie. W zasadzie dziecko z biegunką powinno otrzymywać takie same posiłki, jakie otrzymywało przed zachorowaniem, czyli: mleko, kaszki, obiadki warzywno-mięsne. Zapobiega to niedoborom energetycznych i służy szybkiej regeneracji nabłonka jelitowego. Unikać należy jedynie większości owoców zwłaszcza w postaci soków, posiłków ciężkostrawnych, słodyczy itp. Dopiero w sytuacji, gdyby biegunka się nasilała, można przez kilka dni zastosować typową dietę biegunkową opartą na: kleikach ryżowych, sucharkach, zupce na bazie marchwi i ziemniaków, bananach, pieczonych jabłkach, kisielku z jagodami. Podczas biegunki dziecko ma prawo mieć mniejszy apetyt - dlatego warto podawać maluchowi posiłki częściej a w mniejszych porcjach. Gdyby biegunka się przedłużała należy ponownie skonsultować się z lekarzem. Życzę synkowi, szybkiego powrotu do pełni zdrowia.
Pani Izabela Wójcik, specjalista Serwisu dla Rodziców firmy HiPP, od wielu lat swoją wiedzą i doświadczeniem wspiera młodych rodziców udzielając porad z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek. www.hipp.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: