Witam.
Proszę o pomoc. Mój synek ma 3,5 m-ca. Karmiony jest piersią od urodzenia. W wieku 3 tygodni pediatra zalecił mu preparat witaminowy Vibomil w ilości 5 kropli dziennie (wg producenta jest to dawka dla dzieci powyżej 4. roku życia). Po trzech dniach synek dostał okropnej wysypki na głowie i biegunki (do 15 wypróżnień dziennie zielonym stolcem ze śluzem). Odstawiliśmy witaminy. Lekarz synkowi przepisał Debridat i LactoBaby, stosowane przez 10 dni. W ciągu kolejnych 2 tyg. niewiele się poprawiło. Skóra nóg i ramion stała się szorstka, dziecko miało wzdęty brzuszek, kolki wieczorem, cały dzień marudził. Odstawiłam z mojej diety całkowicie nabiał. W ciągu tygodnia ilość wypróżnień zmalała do 5 dziennie, kupki znowu były żółte. Gdy skończył 6 tyg. dostał szczepionkę Infanrix hexa. Znowu zaczęły się problemy: zielona biegunka, płaczliwość. Na rączkach pojawiła się czerwona wysypka. Pediatra przepisał Fenistil, 3 krople 3 razy dziennie (wysypka nadal postępowała, dziecko wciąż było płaczliwe). Gdy skończył 10 tyg. dostał większą dawkę Fenistilu, a ja z diety wyeliminowałam kolejne mogące uczulać produkty i dopiero wtedy wszystko się uspokoiło. Pozostały jedynie zielone, bardzo rzadkie kupki z dużą ilością śluzu i o kwaśnym zapachu (do 3 dziennie), częste, nieco chlustające ulewanie oraz okropnie swędząca ciemieniucha. Synek reaguje czerwoną wysypką i pokrzywką oraz zwiększoną ilością wypróżnień na niektóre pokarmy, które po raz pierwszy (i ostatni) spożywam (np. truskawki). Od trzech tygodni dostaje Cropoz G dwa razy dziennie po pół saszetki. W kupkach obok śluzu pojawiają się grudki i czasami wydają się nam mniej zielone.
Po ukończeniu pierwszego miesiąca życia zaczął przybierać ładnie na wadze, jest duży i silny. Wykonaliśmy badanie na IgE mleka krowiego, ale stężenie wyszło poniżej 0,35 RIU/ml. Posiew z kału na Helicobacter pylori wyszedł ujemny.
Czy jeśli stężenie IgE mleka krowiego wyszło tak niskie, możliwa jest alergia pokarmowa? Czy możliwe jest, że zbyt duża dawka kropli witaminowych mogła uszkodzić kosmki jelitowe i spowodować alergię? Czy może też wysypka i problemy z brzuszkiem są spowodowane jakimś innym czynnikiem? Jakie badania jeszcze powinniśmy wykonać?
Bardzo proszę o pomoc.