Reklama:

Karmienie piersią mlekiem sztucznym czy naturalnym? (7)

Forum: Pielęgnacja i rozwój dziecka

gość
13-05-2011, 07:54:05

mam pytanie odnośnie karmienia piersią. Mam 4 miesięczną córkę i zastanawiam się jak długo karmić piersią. Przyznam że chciałabym przejść na sztuczne mleko jak Julia skończy 6 miesięcy. Wg różnych publikacji wynika że sztuczne mleko jest równie dobre jak mleko matki i dostarcza wszystkich potrzebnych składników do rozwoju dziecka.
Poza tym nie wiedzę sensu karmienia piersią w dalszym czasie.

Sylwia
Początkująca
17-05-2011, 20:29:20

Dzieci powinny być karmione wyłącznie piersią do szóstego miesiąca życia, dokarmianie piersią powinno się kontynuować co najmniej półtora roku.Mleko matki nie tylko na początku, ale także w późniejszych etapach rozwoju dziecka stanowi pokarm bezcenny i nie zastąpiony.Wciąż zawiera wapń, tłuszcze, białka, witaminy, które są wchłaniane i wykorzystywane przez organizm dziecka.A nawet gdyby pokarm matki nagle zmienił się w wodę karmienie i tak ma uzasadnienie daje bowiem jedyną w swym rodzaju bliskość, zapewnia dziecku poczucie bezpieczeństwa i koi je.
A to jest już chyba wystarczający argument by nadal przystawiać dziecko do matczynej piersi.
Agnieszka Boratyńska Położna Szpital Specjalistyczny Św.Zofii w Warszawie. Patronem porad jest producent Alantanu i Alantan Plus oraz linni dermo kosmetyków alantandermoline
gość
19-06-2011, 18:36:01

Gość 2011-05-13 09:54:05 mam pytanie odnośnie karmienia piersią. Mam 4 miesięczną córkę i zastanawiam się jak długo karmić piersią. Przyznam że chciałabym przejść na sztuczne mleko jak Julia skończy 6 miesięcy. Wg różnych publikacji wynika że sztuczne mleko jest równie dobre jak mleko matki i dostarcza wszystkich potrzebnych składników do rozwoju dziecka.
Poza tym nie wiedzę sensu karmienia piersią w dalszym czasie.

Sylwia

nic bardziej mylnego! publikace, które Pani z pewnością czytala są zapewne napędzane przez przedsiębiorstwa, które produkuja mleko sztuczne. Takie mleko NIGDY nie zastapi mleka matki! Mogłabym wypisać tu tysiace argmentow, pisałam nawet prae magisterską na ten temat i sama ocenialam rozwó dzieci karmionych piersia w porównaniu do tych krotko lub wcale nie karmionych. Różnice sa widoczne. Dzieci karmione piersią rozwijaa sie lepiej, rzadziej mają wady wymowy, *** je zwykle wyższa inteligencja, mniej chorują. Pokarm kobiety zawsze przystosowuję sie do aktualnych wymagań organizmu dziecka, tego nie potrafi zadna sztuczna mieszanka. Zalecam karmienie piersia jak najdłużej! nawet przy dokarmianiu zalecam jego kontynuację o około 2 roku zycia, a nawet dlużej.
Komentatorka
20-08-2011, 11:20:04

Kobieta powinna karmić piersią najlepiej do 3 roku życia.Generalnie można karmić do momentu kiedy ma się mleko.Jest ono najzdrowsze.A po mleku modyfikowanym bardzo często są problemy.
Początkująca
14-09-2011, 11:03:25

Jestem za tym by dzieci były karmione mlekiem matki jak najdłużej,to jest dla dzieci najlepsze.
gość
09-11-2013, 19:01:15

Ale brednie, do niczego kobiety zmuszać nie można. 3 letnie dziecko? Dla mnie to niesmaczne. Jestem w ciąży i mam zamiar karmić właśnie przez 4 miesiące. Życzę powodzenia :)
Początkująca
13-12-2013, 19:39:01

Czemu nie smaczne? Przeciez mozna uzywac laktatora i podawac 2-3 latkowi w kubeczku. Przy okazji drugiego dziecka tak wlas ie podawalam mleko mojemu starszemu synowi (3 latka). Zaluje ze po powrocie do pracy po pierwszym dziecku zaprzestalam karmienia. Polecam, bo naprawde wzmacnia. Jak tylko skonczylam karmic mlody duzo chorowal i tak jest do dzis...
Madzia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: