Reklama:

Katar 6 latka (3)

Forum: Alergie u dzieci

gość
26-06-2015, 13:06:54

Moja córka (6 lat) w sezonie wiosenno-letnim ma bardzo często katar. Zazwyczaj jest to przezroczysta, luźna wydzielina. Na nic innego się nie uskarża poza zatkanym nosem. Ostatnio zauważyłam, że wydzielina sporadycznie bywa biaława.
Czy jest sens teraz latem robić córce testy alergiczne, jeżeli nie to kiedy jest na to najlepsza pora.
Czy w chwili obecnej ograniczyć się wyłącznie do działania preparatami do nosa i poczekać na wyniki testów?
Początkująca
26-06-2015, 19:40:08

Testy skórne robimy po odstawieniu leków przeciwalergicznych i przy dobrym samopoczuciu badanego czyli wybieramy któryś miesiąc bez kataru. Natomiast testy oznaczane we krwi (IgE specyficzne) można robić przez cały rok i nie trzeba odstawiać leków przeciwalergicznych. Obecnie jeżeli są dolegliwości to podajemy leki przeciwalergiczne doustnie a do nosa leki przeciwzapalne (wyłącznie na receptę). Unikamy podawania do nosa leków obkurczających naczynia krwionośne (są bez recepty).
Dr n. med. Katarzyna Wrotek Przez wiele lat pracowała w Klinice Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii i Alergologii WUM , gdzie m.in. zajmowała się edukacją studentów, lekarzy i chorych.
gość
18-09-2015, 11:32:20

Warto jest zrobić [url=www.alergiczne.info/testy-euroline]testy alergiczne[/url]. Będziesz wiedzieć na co córka jest uczulona, co będzie się z doborem leków.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

pokrzywka przewlekła, infekcja, alergia- co miesiąc to samo..
Witam, to już 4 raz kiedy zmagamy się z pokrzywką u naszego synka. Pierwszy raz zaczęło się gdy skończył 3 miesiące, obecnie ma 7 miesięcy, co 4 tygodnie historia powraca z różnym nasileniem, dodatkowo towarzyszy temu gorączka, katar i infekcja gardełka - czasami kaszel. Przy urodzeniu synka zostaliśmy zatrzymani nieco dłużej, ponieważ synek miał podobno podwyższone CRP, spoglądając na zdjęcia teraz mogę dostrzec, że plamki miał już wtedy, ale nikt nam nic nie powiedział co to i od czego.. Pierwszy konkretny wysyp pojawił się gdy synek skończył 3 miesiąc - wylądowaliśmy w szpitalu z gorączką 39st. której nie mogliśmy zbić paracetamolem i wykwitem skórnym po całym ciele.. Otrzymaliśmy leki przeciwgorączkowe, fenistil, kroplówki i steryd. Po 4 tygodniach pojawiło się to ponownie - tym razem wysypka zaczęła się inaczej, bąble pokrzywkowe wyglądały inaczej, nasilenie mniejsze, dużo mniejsze. Udało nam się zwalczyć lekami przeciwgorączkowymi, inhalacją z solą fizjologiczną i fenistilem - najgorsze wykwity 2-4 dni, schodziło przy 7 dniach. Kolejna powtórka za 4 tygodnie - nasilenie znowu konkretne, byliśmy u pediatry - wg niego alergia.. ale dziecko ma infekcję, lekko opuchnięte gardełko, katar, wysypka – odesłani do dermatologa- wg dermatolog to nie alergia, tylko pokrzywka przy infekcji – znowu został nam fenistil i leki przeciwgorączkowe, inhalacja. Nie mieliśmy podawać nic innego.. Teraz mijają znowu 4 tygodnie i synek po raz czwarty zmaga się z tym samym, kolejny raz wykwity pojawiają się gdzieś indziej - czy tak będzie cały czas..? czy ktoś już zmagał się z tym problemem? Czy ktoś ma inny sposób, lek jak złagodzić jego ból podczas tej pokrzywki? Czy ona będzie towarzyszyć nam non stop – gdyby był ktoś z tym samym problemem proszę o kontakt- bernadkalpoland@gmail.com . dodatkowo załączam zdjęcia poglądowe – kilka dni po porodzie, podczas 1 pokrzywki, podczas 2 pokrzywki, 3 pokrzywki.. obecnej nie mam – wygląda podobnie. :-Y:-Y:-Y
gość
Niemowlak je za dużo
Hej, moje dziecko ma pół roku. Od początku karmione MM, bo ja nie mogłam karmić. Obecnie jest bardzo dużym dzieckiem. Waga i wzrost w górnych normach. Rośnie bardzo szybko. W dzień je prawidłowo (rozszerzamy też dietę). Natomiast w nocy budzi się co 2-3h i domaga się butli. Moim zdaniem je za dużo w nocy. Jak temu zaradzić? Przeczekać i nie podawać mleka? Kilku pediatrów go widziało. Stwierdzali, że jest duży ale nie widzą nic niepokojącego oraz aby dawać jeść na żądanie. Dla mnie to jest niepokojące, że jest większy od dzieci znajomych, które urodziły się wcześniej niż on...
gość
Jedzenie 1,5 rocznego dziecka
Moje 1,5 roczne dziecko ma problemu z jedzeniem. Jakby mogło to najchętniej by nie jadło. Wszystko przy okazji . Karmimy w krzesełku,musi być przy tym zabawiamy , dostać coś do ręki,lub oglądać jakiś filmik czy bajkę, inaczej nie zje. Manipuluje . Miał anemię z której wyszedł ale jak oduczyć Go takiego zachowania i zachęcić żeby jadł swoją potrzebną porcje i skończył jedzenie. Druga sprawa to nie chce jeść pieczywa ,- nie interesuje Go chleb , bułka, rzuca jedzeniem?
gość
rozszerzanie diety
od którego miesiąca rozszerzaliście dietę u swoich dzieci?? Mały kończy 6 miesięcy i chcę zacząć rozszerzanie, myślałam na razie żeby zacząć od gotowych słoiczków np. ekologicznych Hipp bio.
Reklama: