Reklama:

Katar, a pochrząkiwanie (5)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
24-03-2014, 19:57:10

Czy od kataru może dziecku zostać pochrząkiwanie?
Początkująca
25-03-2014, 12:20:57

Niestety,za mało danych odnośnie pacjenta.Trudno mi powiedzieć,czy może zostać,nie badając dziecka i nie znając jego przeszlości chorobowej.Nie wiem też,czy w pytaniu chodzi o dziecko,czy osobę dorosłą.
Agata Kamińska-Pabich specjalista pediatra, neonatolog staż pracy 23 lata
gość
25-03-2014, 17:25:14

W pytaniu zaznaczyłam - dziecku,nie dodałam przedszkolak 5 lat. Katary średnio 1 raz w miesiącu,ostatni 10 dni. Na początku rzadki, pod koniec przez 3 dni żółtawy, czasami kaszel, bez gorączki. W czasie kataru pocieranie nosa, pochrząkiwanie, a teraz kiedy nie ma kataru pochrząkuje, czsami po tym pokasłuje, mówi że go drapie gardło. Byłam u lekarza, nic nie widać w badaniu. Czy się tym martwić? Czy to samo minie? Trwa już 2 tygodnie. Proszę o odpowiedź.
Początkująca
26-03-2014, 09:35:21

Jeśli chodzi o katar raz w miesiącu ,u przedszkolaka,o tej porze roku,to jest to normą.Ledwo wyleczy sie z jednego ,po tygodniu ma kolejny.jesli ostatni trwał 10 dni,po ktorym przez 2 tygodnie pokasłuje,chrząka,to świadczyć to może jeszcze o obecności niewielkiego stanu zapalnego w drogach oddechowych.Może to trwac do miesiąca,ale proponuję trochę inhalacji/2-3 razy dziennie z soli fizjologicznej/,nawilżanie nosa ,np.Physiomerem tez kilka razy dziennie.
Pochrząkiwanie swiadczy o tym,że w okolicy krtani jest dyskomfort,albo ścieka jescze trochę wydzieliny z nosa,albo jeszcze nie zregenerowała się śluzówka nosogardła po infekcji.Gdyby trwało powyżej miesiaca,proponuję konsultację u laryngologa.
Agata Kamińska-Pabich specjalista pediatra, neonatolog staż pracy 23 lata
gość
26-03-2014, 20:22:58

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ob 74
Witam , mój synek 3 lata dziś odebrałam wyniki on 74 szok , nie wiem skąd taka liczba strasznie się boje . Dziecko ogólnie nie gorączkuje , słabiej je ale je , piję normalnie ... W nocy mi się wybudza jest płacz i strasznie kopie nogami ... Crp też wyszło ale nie aż taki . Wyszło dwa . Bardziej się boje o te Ob że aż takie wysokie , syn po grupie powikłania zapalenie mięśni, ale nie uszkodzone zrobiono badania . Po prostu nie chodził kilka dni bo go musiało boleć . Teraz chodzi biega ... Czy te OB może być po zapaleniu mięśni ?
gość
Kizna
Synek 8 miesięcy od urodzenia bardzo wymagający, płaczliwy , mało śpi, ruchliwy pełza bardzo szybko, wstaje już sam ale nie siedzi w związku z czym lekarz pediatra zalecił badania krwi między innymi Kinazę CRP. Morfologia tarczyca i inne w normie oprócz kinazy raz 180 później 270 podczas badania bardzo się prężył i napinał, (krew pobrana dopiero za 2 razem) ale nie aż tak żeby były takie wyniki 😒 Jesteśmy w kontakcie z pediatrą i czekamy na inf ale może ktoś z Was miał taki przypadek? Syn od urodzenia pod kontrolą fizjo ze względu na wzmożone napięcie mięśniowe, dwa dni temu fizjo/osteopata powiedział że wszystko ok i nie widzi niczego co mogłoby niepokoić. Bardzo proszę od odp
gość
Zgrubienie na piersi u 12 latki
Witam, u mojej 12 letniej Córki zauważyłam na lewej piersi zgrubienie, Córka mówi że przy dotyku ją boli. Dodam że jeszcze nie zaczęła dojrzewać piersi jej nie rosną.Jedna miers ma zupełnie płaska a w drugiej widoczne jest to zgrubienie. Chciałam się poradzić bo trochę mnie to niepokoi. Możliwe że właśnie zaczynają jej rosnąć piersi. Ale Myślę żeby udać się do pediatry. Będę wdzięczna że wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Czy znasz i stosujesz 4 Lacti Baby?
Chcielibyśmy podjąć temat dotyczący suplementacji dla najmłodszych i zapytać Was o doświadczenia związane z produktem 4 Lacti Baby. Może ktoś z Was już z niego korzystał lub słyszał o nim od innych rodziców? 4 Lacti Baby to probiotyk, znany ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelitowe. Często stosowany jest w kontekście równowagi mikroflory bakteryjnej, zwłaszcza u najmłodszych. Czy ktoś z Was zauważył pozytywne efekty po zastosowaniu 4 Lacti Baby? Może poprawa trawienia u Waszych maluchów, zmniejszenie kolki czy inne korzyści? Czy może stosujecie inne produkty zamiast probiotyków? Zależy nam na wymianie doświadczeń i opinii, bo wiadomo, że wybór suplementu dla niemowlaka to odpowiedzialna decyzja. Dzielcie się swoimi historiami! Czekamy na Wasze odpowiedzi! A w międzyczasie zapraszamy do udziału w konkursie! https://forumginekologiczne.pl/wiadomosc/4-lacti-baby-wez-udzial-w-quizie-i-wygraj-atrakcyjne-nagrody/30990
Reklama: