Reklama:

.Katar alergiczny (6)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
03-03-2014, 14:51:01

A jeźeli leki nie pomagają w katarze alergicznym tak jak i mojego syna 6 letniego, czy można w lażdym przypadku stosować odczulanie? Moje dziecko uczulone jest głòwnie na trawy i w okresie pylenia bardzo żle się czuje. Cały czas ma wyciek z nosa. Boli go głowa. Nie może spać, ma świąd oczu.
Komentatorka
03-03-2014, 16:07:10

Jeżeli leki stosowane powszechnie nie pomagają, można przy umiarkowanych i ciężkich objawach, udowodnionym tle uczuleniowym na dany czynnik, gdy stwierdzono obecność przeciwciał IgE swoistych w testach skórnych punktowych lub z krwi oraz gdy niemożliwe jest unikanie alergenu i jego eliminacja z otoczenia, albo też przy występowaniu objawów niepożądanych leczenia zastosować immunoterapię. Najlepsze efekty uzyskuje się w alergii na jeden alergen, przy uczuleniu na pyłki szczególnie traw, roztocza i pleśnie, ale i przy innych alergenach również.
Pani/a Dziecko jest uczulone na pyłki traw, więc immunoterapia powinna przynieść korzyści. Immunoterapii nie rozpoczynamy natychmiast po rozpoznaniu, lecz po próbie leczenia. W tym przypadku rozumiem, że dostępne leki były stosowane bez powodzenia. Szczepionki można stosować podjęzykowo lub podskórnie. Podjęzykowe szczepionki w postaci tabletek lub kropli stosujemy początkowo codziennie, następnie co kilka dni przez 2-3 lata, podskórnie co miesiąc przez 3-5 lat.
Celem leczenia jest modyfikacja odpowiedzi immunologicznej, wytworzenie tolerancji, zapobieganie uczuleniom na inne alergeny i wystąpieniu astmy. To w jakiej grupie ciężkości alergicznego nieżytu nosa znajduje się dziecko, powinien ocenić alergolog. Przebieg średni/ciężki jest wtedy, gdy objawy są bardzo dokuczliwe, zaburzają normalną aktywność dziecka zarówno w szkole jak i poza nią, uniemożliwiają uprawianie sportu, zaburzają sen. Immunoterapia daje dobre efekty przez wiele lat od zakończenia leczenia.
Dlaczego tak ważne jest wczesne rozpoznanie i leczenie alergicznego nieżytu nosa?
Dlatego, że alergiczny nieżyt nosa bardzo często (wg niektórych źródeł nawet w 5-60% przypadków) współistnieje z astmą i wczesne odpowiednie leczenie zmniejsza znacznie ryzyko jej wystąpienia. Zmniejsza się też ilość powikłań przewlekłego zapalenia błony śluzowej nosa (zapalenie uszu, polipy, utrata węchu). Prawidłowo leczone dziecko może funkcjonować sprawnie tak jak rówieśnicy bez alergii, nie czuje się stygmatyzowane.
Zofia Zięba specjalista pediatra Oddział Dziecięcy z Pododdziałem Diabetologii i Neurologii Dziecięcej Szpital Wojewódzki Koszalin
gość
19-02-2017, 11:02:02

W leczeniu dolnych dróg gdzie ta cząstka leku musi być już dość mała to ja bym podpowiadał nasza inhalator czyli Baby Sanity. Gładko lek przechodzi przez górne drogi, nie traci się po drodze i widać efekty. Zwłaszcza u córki widzimy z żoną że odkąd leki podajemy wziewnie to stan się znacząco poprawia. Aparat jest cichy, opływowy, lekki – a w sumie jakiegoś majątku jeśli dobrze pamiętam to za niego nie wydaliśmy.
gość
23-02-2017, 20:23:31

syn ma alergię i często katar, dobrze się u nas sprawdzil noztiix, ważne dla mnie było zeby spray miał dobry skład, wcześniej stoowaliśmy wodę morską ale wg mnie słabo to działało, można było psikać tym co 10 minut zeby coś pomogło, jak szukałem sprayu dla dzieci to dużego wyboru nie ma, ale fajnie ze takie oś można znaleźć, bo szybko odtyka nos
gość
25-02-2017, 07:25:17

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
15-01-2019, 14:54:56

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: