Reklama:

Katar i zapalenie ucha (5)

Forum: Katar i nieżyt nosa

gość
09-04-2014, 19:31:31

Czy od kataru może zrobić się zapalenie ucha?
Początkująca
11-04-2014, 11:37:23

Tak ,niestety,bywa ,zwłaszcza u małych dzieci,chociaż występuje też u starszych dzieci.
KATAR ,CZYLI NIEŻYT BŁONY ŚLUZOWEJ NOSA,OBEJMUJE TEŻ SWYM ZASIĘGIEM UJŚCIE TRĄBKI SŁUCHOWEJ,KTÓRA ROZPOCZYNA SIĘ W UCHU ŚRODKOWYM.U MAŁEGO DZIECKA LEŻY PRAWIE POZIOMO,I ŁATWOŚĆ PRZECHODZENIA ZAKAŻENIA Z NOSA NA UCHO ŚRODKOWE JEST DUŻO ŁATWIEJSZA.
Katar długo trwający ,zwłaszcza u małego dziecka,z dużym prawdopodobieństwem skończy się zapaleniem ucha środkowego.
Agata Kamińska-Pabich specjalista pediatra, neonatolog staż pracy 23 lata
Początkująca
06-03-2015, 19:04:26

u nas taka sytuacja miała miejsce, państwowy laryngolog udawał, że wszystko jest okey... ;/ moja mama mi powiedziała o klinice MML, gdzie tata się leczył i tam nam dopiero pomógł ortolaryngolog, bo inaczej mały mógłby mieć jeszcze większe problemy
Początkująca
14-04-2015, 13:19:47

Potwierdzam,bo testowałam na własnej skórze. Ogólnie każdy stan zapalny może się przenieść na inne organy. Dobrym przykładem jest zapalenie trzeciego migdała. Często jest przyczyną stanów zapalnych gardła a nawet zatok! Co więcej często nawet nie wiadomo, że przyczyną choroby jest trzeci migdał, bo rzadko jest badany (jest w niewidocznym na pierwszy rzut oka miejscu). Tutaj można więcej na ten temat poczytać: http://www.medicusdcl.pl/zabiegi-operacyjne/usuniecie-migdalka-gardlowego-adenotomia
gość
29-03-2017, 09:11:28

Szczególnie jak nie leczysz alergii. Podobnie jest z astmą, nie leczona alergia może prowadzić do astmy. Jeśli podejrzewacie, że ten katar jest od alergii to na Odetchnijspokojnie.pl jest więcej przydatnych informacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: